fbpx
Skip to content Skip to footer

Investigații speciale prin Rezonanță Magnetică Nucleară ( RMN ): Spectroscopia

Dintre toate metodele fizice, rezonanţa magnetică nuclear (RMN) este cea care oferă cea mai completă informaţie structurală asupra compuşilor organici. Spre deosebire de spectroscopia IR, în RMN toate semnalele sunt interpretabile relative uşor, iar comparative cu spectroscopia electronica metoda RMN redă mult mai multe informaţii.

Spectroscopia cu rezonanţă magnetică se aplică studiilor marilor patologii, în special creierului. Pentru această investigaţie neinvazivă nu trebuie instituită o pregătire specială. Asigură o evaluare superioară a leziunilor maligne radiotratate sau operate, pentru identificarea unor leziuni reziduale sau a recidivelor după rezectie completă a tumorii.

De aceea, spectroscopia cu rezonanţă magnetică se recomandă pacienţilor cu diferite afecţiuni cerebrale: tumori benign şi maligne, leziuni cerebrale inflamatorii, metabolice, autoimune, afecţiuni cerebrale infecţioase, leziuni cerebrale vasculare, chiar şi celor cu epilepsie.

Spectroscopia cerebrală

 

Scanarea RMN utilizează un camp magnetic puternic, unde radio şi un computer care poate crea imagini detaliate. Spectroscopia cerebrală oferă o serie de teste pe lângă scanarea RMN a creierului sau a coloanei vertebrale pentru măsurarea metabolismului chimic al tumorii cercetate. De aceea, ulterior investigaţiei, în afara interpretării medicului radiolog, sunt redate hărţi spectral lezionale colorate, care indică localizarea precisă a concentraţiilor anormale de metaboliţi celulari, care ajută foarte mult la stabilirea terapiei adecvate. Spectroscopia cu contrast oferă informaţii privind localizarea leziunilor cerebrale, a numărului acestora şi a dimensiunii lor, astfel încât se poate face diferenţa între patologii maligne şi benigne.

În cazul leziunilor benigne, se realizează o evaluare înainte şi după tratament, evidenţiindu-se în ce măsură este eficient tratamentul efectuat.

Această examinare este utilă şi pentru identificarea modificărilor metabolice care apar în cazul afecţiunilor neurodegenerative, precum demenţa vasculară sau boala Alzheimer.

Spectroscopia, prin urmărirea evoluţiei lactatului în aria cerebrală afectată, poate evalua accidentele vasculare cerebrale şi encefalopatia hypoxic-ischemică.

Leave a comment

0.0/5