fbpx
Skip to content Skip to footer

Instrumentul imagistic de evaluare, diagnosticare și monitorizare în lupta împotriva COVID-19 – tomografia computerizată a toracelui

Monitorizare în lupta COVID-19! Fiecare pacient care s-a confruntat cu afecțiunea COVID-19 manifestă necesitatea monitorizării imagistice. Un grad de afectare permanentă la nivelul unor organe precum rinichii, creierul, inima, plămânii, bolile asociate post COVID-19 și leziunile ce scad funcționalitatea acestora îndeamnă pacienții să efectueze investigații medicale de imagistică și/sau de laborator, pentru a primi un diagnostic corect și terapie adaptată. În cazul în care, în urma unei probleme medicale, s-a ajuns în situația în care se vorbește despre recuperarea completă a organismului uman, acesteia îi este indispensabilă monitorizarea, întrucât, vindecarea este un proces complex, care necesită timp.

Tomografia computerizată a toracelui reprezintă o metodă de investigație imagistică extrem de precisă, foarte rapidă și complet atraumatică pentru pacienți, ce utilizează radiația X în scopul obținerii de imagini de înaltă rezoluție și detaliate, ale organelor interne.

Scanexpert Roman inovează investigațiile medicale, remarcându-se prin calitate, personal cu experiență, aparatură modernă și servicii digitale de radiologie. Procedura prin computerul tomograf este o metodă de investigație imagistică extrem de precisă, atraumatică, și foarte rapidă, ce utilizează radiația X pentru a obține imagini clare și precise ale organelor interne.

CT-ul toracic oferă informații esențiale pentru stadializarea tumorilor pulmonare, descrierea leziunii primare și a leziunilor satelite (leziuni ganglionare și metastaze), fiind exat pe zona toracelui și a organelor interne aferente: aparat respirator, inimă, plămâni. În situația în care, tumora pulmonară invadează mediastinul, peretele toracic sau diafragmul, acest fapt poate fi diagnosticat prin intermediul tomografiei computerizate.

Examinările de tip CT sunt utile în cazul bolilor infecțioase ale plămânilor (pneumonie, tuberculoză, pleurezie), bolilor inflamatorii (astm), bronșite rezistente, inflamație interstițiale, leziuni de natură neoplazică.

Investigația de primă intenție în evaluarea sechelelor pulmonare compatibile cu infecția COVID-19 este tomografia computerizată a toracelui

Dintre investigațiile imagistice, în cazul toracelui, scanarea CT este cea mai sensibilă și specifică metodă de diagnostic a infecției COVID-19 și a complicațiilor asociate, reușind să determine procentul în care plămânii sunt afectați. Atât în cazul persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2, cât și în cazul persoanelor vindecate, este extrem de importantă urmărirea evoluției stării de sănătate. Sensibilitatea diagnosticului CT de afectare pulmonară în cadrul infecției SARS-CoV-2 este de până la 97-98% față de sensibilitatea de 60-70%, în cazul radiografiei pulmonare. Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa mai multe sechele pulmonare după vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient. Cele mai întâlnite sechele includ bronșiectaziile, ce se traduc prin dilatarea bronșiilor și apariția leziunilor fibrotice și predispun organismul la suprainfecții bacteriene, și eventuala afectare iremediabilă a activității pulmonare.

O parte dintre pacienții care se confruntă cu afecțiunea COVID-19 dezvoltă pneumonie virală, asociată cu scăderea funcției respiratorii și prezența anomaliilor la examenul clinic și imagistic pulmonar, putând avea evoluție ușoară, moderată sau severă.

Monitorizare în lupta COVID-19: Necesitatea și momentul optim de efectuare a unui control post COVID-19

Evaluarea imagistică prin CT torace post COVID-19 se recomandă fie la trei luni de la vindecare, în cazul formelor ușoare-moderate, fie la două luni de la vindecare, la formele moderate-extinse ale infecției. În funcție de rezultatul obținut, medicul radiolog stabilește, împreună cu pacientul frecvența ulterioară necesară a monitorizării, până la vindecarea completă, și anume, momentul în care activitatea și funcțiile pulmonare se află în parametri normal, din punct de vedere imagistic.

Pentru efectuarea unui CT toracic de înaltă calitate, care să releve imagini detaliate și informații complete privind plămânii, centrul Scanexpert Roman utilizează echipamente de ultimă generație, expunerea la radiații ionizante fiind una redusă și personalizată în funcție de fiecare pacient.

Scanexpert vine atât în sprijinul pacienților care trec, cât și în sprijinul celor care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, cu posibilitatea efectuării investigației CT torace nativ, la prețul de 200 de lei, pentru evaluarea, diagnosticarea și monitorizarea eventualelor repercursiuni ale bolii.

PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF ROMAN

Programări prin telefon:

Tel.:+40 333 110 668

Mob.:+40 755 489 835

Leave a comment