fbpx

Rezonanţa magnetică nucleară - RMN

Rezonanţa magnetică nucleară ( RMN ) foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţa pentru obţinerea imaginilor de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.

Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.

Inainte de efectuarea RMN trebuie informat medicul specialist daca:

– pacientul este alegic la medicamente; substanta de contrast folosita nu contine iod; daca exista antecedente de alergie la substanta de contrast folosita pentru IRM, se recomanda informarea medicului specialist inainte de efectuarea testului; uneori beneficiile efectuarii testului pot depasi riscurile sale
– daca pacienta este sau nu insarcinata

– daca pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat in corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice in ureche sau pe sprancene sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru,  neurostimulator sau alt implant la acest nivel ); de asemenea trebuie informat medicul daca pacientul lucreaza cu metale sau daca recent a suferit o interventie chirurgicala pe vasele sanguine; in anumite cazuri este contraindicata efectuarea RMN

– daca pacienta prezinta un dispozitiv intrauterin (DIU); acest lucru poate contraidica efectuarea testului

– daca pacientul devine agitat in locuri inchise (limitate); pacientul va trebui sa stea nemiscat in interiorul magnetului MRI sau mai exista un tip de dispozitiv de RMN cu configuratie deschisa; acesta nu este la fel de limitat ca dispozitivele clasice; pacientul poate necesita administrarea unor medicamente pentru calmare

– daca pacientul prezinta alte afectiuni ca disfunctii renale sau siclemie, care pot contraindica efectuarea unei RMN cu substanta de contrast

– daca pacientul prezinta orice fel de patch deoarece RMN poate cauza arsura la nivelul regiunii.

– Aveti asupra dumneavoastra agrafe sau suturi metalice

Obs. Va rugam sa aduceti cu dumneavoastra toate documentele medicale care au legatura cu implantul pentru a stabili daca este compatibil sau nu cu campul magnetic.
Pacientul va semna un document prin care intelege riscurile efectuarii RMN si este de acord sa efectueze testul.

Modul de efectuare a testelor

In principiu nu este nevoie de o pregatire inaintea investigatiei exceptie facand doar unele investigatii: RMN abdominal, RMN functional, Entero RMN, Spectroscopia de prostata si anestezia (pentru pacientii claustrofobi sau copii), detalii de care veti fi informat de catre secretariatul clinicii. De exemplu in cazul in care se efectueaza o IRM abdominala, pacientul nu va manca si consuma lichide cu cateva ore inainte de efectuarea testului.

Odata pregatit pentru investigatie, dupa caz, vi se va pune o flexula intravenoasa, prin care spre finalul investigatiei se va injecta substanta de contrast. Operatorul RMN va pozitioneaza pe masa de examinare si va instruieste in legatura cu tot ce aveti de facut pe durata examinarii dupa care sunteti introdus in tubul aparatului. Este foarte important ca in acest timp sa nu va miscati si sa respirati dupa indicatiile pe care le veti primi din partea operatorului RMN.

In timpul investigatiei veti auzi un zgomot destul de puternic, dar suportabil. In acest sens vi se va propune sa purtati casti, in care se va auzi muzica. Veti fi supravegheat in permanenta printr-o camera video si un sistem interfon.

Pacientul va scoate toate obiectele de metal (ca dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafe de par) de pe corp, deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului; in cazul in care pacientul a suferit un accident sau daca lucreaza cu metale, exista posibilitatea ca acesta sa prezinte fragmente de metal la nivelul regiunii cefalice, in ochi, pe piele sau coloana vertebrala; de aceea se recomanda efectuarea unei radiografii inainte de efectuarea IRM pentru a stabili daca testul se poate efectua.
Pacientul va trebui sa se dezbrace complet in functie de aria pe care se efectueaza (in anumite cazuri pacientii pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza). Pacientul va folosi un halat pe toata perioada efectuarii testului. In cazul in care se permite pastrarea unor haine, pacientul va trebui sa goleasca buzunarele de orice monede sau carduri (exemplu carti de credit sau carduri ATM), cu benzi magnetice inscriptionate deoarece prin IRM se pot demagnetiza. In timpul testului pacientul se va intinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezinta scanner-ul aparatului. Capul, toracele si membrele pot fi fixate cu niste curele pentru a mentine pacientul nemiscat. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul. Un dispozitiv in forma de colac poate fi plasat peste sau in jurul regiunii care urmeaza sa fie scanata. intregime.

In interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator si va simti aerul miscandu-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanarii.
Unele aparate prezinta casti sau dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot. Este foarte important ca pacientul sa nu se miste in timpul scanarii. De asemenea pacientul va fi rugat sa isi tina respiratia pentru scurte perioade de timp. In timpul efectuarii testului, pacientul va fi inchis in camera de scanat, insa medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul va putea comunica printr-un microfon.
In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului.  Apoi se pot efectua o serie de clisee. O incestigatie RMN dureaza de obicei 30 pana la 60 minute, dar se poate prelungi pana la doua ore.

Ce simte pacientul?

Campul magnetic sau undele de radiofrecventa folosite de dispozitiv nu produce durere. Masa pe care se intinde pacientul poate fi tare, iar camera poate fi rece. Pacientul poate fi speriat sau iritat daca trebuie sa mentina pozitia nemiscata. In cazul in care se foloseste substanta de contrast, poate aparea senzatie de raceala sau caldura in timpul introducerii substantei la nivel venos.

In cazuri rare, poate aparea:

– furnicaturi la nivelul cavitatii bucale in cazul in care pacientul prezinta dentitie de metal

– incalzirea zonei care se examineaza; acest lucru este normal; personalul medical trebuie informat daca apare senzatie de greata, voma, cefalee, ameteala, durere sau dificultati de respiratie

Riscuri

Nu exista efecte adverse secundare expunerii campului magnetic folosit pentru IRM. Cu toate acestea, magnetul este foarte puternic. De aceea el poate afecta pacemakerele, membrele artificiale si alte dispozitive medicale care contin fier. Magnetul va deregla un ceas care se afla in apropierea lui.
Daca pacientul prezinta fragmente metalice la nivelul ochiului, efectuarea IRM poate afecta retina. Daca exista suspiciunea ca ar exista fragmente metalice la nivelul ochiului, se recomanda efectuarea unei radiografii inainte de efectuarea RMN. In cazul in care radiografia a depistat fragmentele metalice, se interzice efectuarea RMN.
Tatuajele sau machiajul permanent pe baza de pigment ce contine fier pot provoca iritatii ale pielii.
IRM poate produce arsuri la nivelul zonelor pe care sunt aplicate diverse patch-uri la nivel cutanat. De aceea, se recomanda informarea medicului in legatura cu acest lucru.
Exista un mic risc de aparitie a unei reactii alergice in cazul in care se folosesc substante de contrast in timpul IRM. Cu toate acestea, majoritatea reactiilor sunt moderate si pot fi tratate cu antialergice. De asemenea, exista un risc scazut de infectie la nivelul venei pe care se introduce substanta de contrast.

CLINICI

 • scanexpert BRAȘOV

  computer tomograf brasov
  rmn brasov
 • scanexpert IAȘI

  rmn iasi
 • scanexpert PAȘCANI

  computer tomograf pascani
 • scanexpert ROMAN

  tomograf roman
 • OPTIM Diagnostic BOTOȘANI

  rmn botosani