REZONANȚĂ MAGNETICĂ NUCLEARĂ
Investigațiile de tip rezonanță magnetică nucleară sunt proceduri medicale computerizate, complet neinvazive, care utilizează un câmp magnetic de mare intensitate și radiofrecvența, cu scopul obținerii imaginilor omogene de înaltă rezoluție ale structurilor anatomice, eventualele leziuni fiind evidențiate cu precizie milimetrică.
PROGRAMARE
Investigațiile de tip ecografie se pot efectua la unul dintre urmatoarele centre:
Imagistica prin Rezonanță Magnetică Nucleară (IRM sau RMN)
Investigațiile de tip rezonanță magnetică nucleară sunt proceduri medicale computerizate, complet neinvazive, care utilizează un câmp magnetic de mare intensitate și radiofrecvența, cu scopul obținerii imaginilor omogene de înaltă rezoluție ale structurilor anatomice, eventualele leziuni fiind evidențiate cu precizie milimetrică.
Marele avantaj al imagisticii prin rezonanță magnetică este reprezentat de permiterea accesului la informații precise necesare, atât după anamneză, pentru a pune un diagnostic, cât și pentru a monitoriza o patologie, în decursul unui tratament.
Imaginile de înaltă calitate obținute îngăduie vizualizarea unor zone imposibil de analizat altfel.
Această metodă imagistică poate fi afectuată fie nativ, fie cu injectarea sau ingerarea unei substanțe de contrast, cea mai frecvent utilizată soluție de acest tip purtând numele de gadolinium și fiind hipoalergenică și foarte ușor tolerată de organism. Astfel, imaginile reproduse vor fi mult mai clare și concludente, neexistând riscuri suplimentare.
Alte avantaje ale unei investigații IRM/RMN
- Timp scurt de achiziție a imaginilor, grație gradienților disponibili și antenelor dedicate
- Procedură non-invazivă
- Lipsa radiațiilor nocive
- Obținerea unor imagini foarte clare, care contribuie la stabilirea unui diagnostic rapid, corect și sigur
- Posibilitatea identificării unei game vaste de afecțiuni
- Acces în zone care nu ar putea fi investigate corespunzător printr-o altă metodă
- Poate fi efectuată de aparținătorii oricărei categorii de vârstă
Ce indicații principale au investigațiile efectuate prin intermediul rezonanței magnetice?
IRM cerebral
RMN-ul efectuat la nivelul etajului cranio-cerebral permite diagnosticare precisă și stadializare, în speța unei boli, fiind o procedură recomandată în:
- Detectarea patologiei oncologice (tumori intracerebrale)
- Detectarea patologiei infecțioase (infecții virale intracerebrale, abcese, parazitoze)
- Identificarea precisă și stadializarea AVC-urilor
- Determinarea tipului de accident vascular cerebral: ischemic sau hemoragic
- Detectarea patologiei vasculare intracraniene (anevrisme, malformații vasculare), cu reconstrucția exactă a structurii venoase și arteriale intracraniene
IRM coloană vertebrală
Coloana vertebrală este investigată foarte bine prin RMN, fiind evidențiate informații punctuale despre nervii spinali, discurile intervertebrale, integritatea corpurilor vertebrale, a meningelor și a ligamentelor.
Este un instrument deosebit de util în:
- Recuperarea neuromotorie
- Depistarea timpurie a afecțiunilor acesteia (patologie discală degenerativă – hernii de disc, malformații, afecțiuni ale cordonului medular)
- Caracterizarea structurii măduvei osoase vertebrale
IRM musculo-scheletal (articulații, oase, mușchi)
RMN-ul articulațiilor, oaselor sau mușchilor reproduce cu acuratețe imagini detaliate, clare, fiind util în caracterizarea cartilajelor de unire, ligamentelor, meniscurilor, segmentelor osoase ce participă la alcătuirea unei articulații.
Sunt identificate modificări, precum rupturi de tendoane, întinderi ligamentare, bursite, edem. În patologia degenerativă, IRM-ul poate stabili gradul de afectare a cartilajului, sau gradul de extensie al eventualelor leziuni (necroză aseptică).
În ceea ce privește patologia oncologică sau infecțioasă, este descrisă extensia loco-regională a fenomenelor sus-menționate.
IRM abdomen
Tehnica de imagistică realizată cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare oferă informații importante privind organele abdominale paranchimoase, genitale interne, glandele, ganglionii limfatici abdominali sau vasele sangvine.
IRM-ul abdomenului poate depista malformații, hemoragii, boli inflamatorii intestinale și identifica prezența unor anomalii, fie la nivel de organ abdominal, fie la nivel de țesut.
IRM mamar
Rezonanța magnetică nucleară a sânului intervine în evaluarea și stabilirea diagnosticului pozitiv în cazul unei patologii mamare. Această metodă imagistică este, de asemenea, deosebit de importantă și în depistarea cancerului de sân la bărbați.
Pacientele efectuează această procedură în anumite condiții, în funcție de perioada ciclului menstrual.
RMN sân este esențial în:
- depistarea leziunilor și caracterizarea extensiei, a mărimii și a localizării precise a acestora
- diagnosticarea leziunilor maligne (localizare, stadializare, determinări secundare) și a celor benigne (abcese, chisturi, fibroadenoame, fibroză) și diferențierea între acestea
- afecțiunile identificate în stadii precoce au șanse de vindecare și de supraviețuire crescute
IRM cardiac
RMN-ul de cord este o procedură imagistică prin care medicul vizualizează în profunzime componentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor şi valvelor, fără ca pacientul să fie nevoit să treacă prin catetetizarea cardiacă. Testul nu utilizează radiaţii, astfel încât este ideal pentru investigaţii repetate necesare pacienţilor cu probleme cardiace congenitale.
Patologiile care afectează inima sunt variate şi complexe. Prin modificările de structură, aduc în fața medicului provocarea de a stabili un diagnostic pe baza rezultatului RMN.
Investigaţia RMN cardiacă este recomandată ca metodă eficientă şi nedureroasă în diagnosticarea următoarelor afecţiuni:
- Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, ş.a.
- Afecțiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aortă, coarctația (îngustarea) de aortă, disecția de aortă, ş.a.
- Cardiopatia ischemică: infarctul miocardic acut și vechi și stenocardia
- Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hipertrofia miocardului, dilatarea ventriculelor, ş.a.
- Malformațiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie în dinamică
- Tumorile cordului
- Anomaliilor funcționale (de exemplu, insuficiența valvei
- Evaluarea funcției de contracție a inimii
Centrele Scanexpert dispun de un număr de 5 dispozitive ultraperformante de rezonanță magnetică nucleară:
1 Siemens Magnetom Sola 1,5T BioMatrix, Scanexpert Timișoara
Aparatul de rezonanță magnetică nucleară Siemens Magnetom Sola utilizează tehnologia BioMatrix, fiind arhicunoscut pentru calitatea excelentă a imaginilor obținute. RMN-ul Magnetom Sola 1,5 Tesla este primul sistem din seria celor de 1,5T care dispune de tehnologia BioMatrix. Tehnologia BioMatrix adaptează automat protocoalele de scanare la diferitele segmente anatomice, ajutând la pregatirea și realizarea de examinări ce se adaptează biovariabilității pacienților. Aceasta permite programări predictibile, mai puține rescanări și implicit o mai bună organizare a fluxului de pacienți. În plus, această tehnologie funcționează pe bază de senzori, care au rolul de a ajuta tehnicienii să aleagă secvențele de scanare ideale, în timp ce, senzorii de respirație integrați înlătură nevoia de a configura navigatorii cu secvențe declanșate de respirație. Scanările pentru sistemul musculo-scheletal, creier, pelvis și sâni sunt realizate în modul multi-slice, simultan, în timp ce viteza mare de scanare aduce un plus de confort pacienților. Senzorii de respirație, cardiaci și pentru mișcarea capului permit achiziția de imagini diagnostice la pacienții care prezintă mișcări involuntare sau nu pot păstra apneea, dar și la pacienți ce efectuează examinări ale cordului.
1 Siemens Magnetom Skyra 3T (3 Tesla – 128 ch), Scanexpert Iași II
Aparatul combină puterea unui magnet de 3 Tesla, cu cei mai rapizi gradienți, și cel mai mare număr de canale, reprezentând o inovație în domeniul medical. Investigațiile realizate nu iradiază, sunt nedureroase, și oferă diagnosticul rapid și corect, în cazul unei game extinse de afecțiuni, fiind esențiale în patologia oncologică. Pot fi identificate cele mai fine leziuni, până la o dimensiune de 2 milimetri, dar și boli aflate în stadiu incipient. Cu ajutorul câmpului magnetic având o densitate de două ori mai mare este permisă atât evidențierea unor parametri precum frecvența cardiacă, precum și scanarea unor segmente anatomice extinse, fără a fi necesară repoziționarea pacientului. Artefactele de respirație și de mișcare ale pacientului sunt, de asemenea, eliminate, acest avantaj intervenind în realizarea cu succes a investigațiilor abdominale și cardiace avansate.
3 Siemens Magnetom Avanto 1,5T TIM + DOT, în cadrul centrelor Scanexpert Iași I, Galați și Brașov
Echipamentul se remarcă prin scurtarea timpilor de scanare, creşterea calităţii imaginilor şi personalizarea protocoalelor, cu ajutorul antenelor dedicate, pentru toate tipurile de investigaţii. Prin configuraţiile hardware şi software implementate se pot efectua investigaţii speciale avansate, cum ar fi RMN cardiac, ce realizează evaluarea inimii pentru alte patologii medicale faţă de cele cu indicaţie de tomografie computerizată, spectroscopia, difuzia şi perfuzia, ce permit evaluarea din punct de vedere funcţional a formaţiunilor tumorale, putand diferenţia tumorile cerebrale între ele dar si tumorile cerebrale de leziunile infecţioase, ischemice sau demielinizante, completând informaţiile furnizate de IRM-ul convenţional, care evaluează tumorile doar din punct de vedere morfologic, precum şi tractografia, care va duce la o nouă viziune asupra abordului neurochirurgical, informaţiile furnizate de aceste metode ajutând la prezervarea ţesuturilor peritumorale sănătoase, reducând astfel incidenţa leziunilor sechelare post- operatorii.
1 Siemens Magnetom Essenza 2018 TIM + DOT, Optim Diagnostic Botoșani
Aparatul prezintă capacitate revoluționară de redare a informației medicale, de clasă net superioară celorlalte dispozitive de diagnostic din aceeași gamă aflate în Botoșani și Bucovina.
Datorită soft-ului neurological implementat la cel mai inalt nivel de performanță, aparatul RMN identifică, în profunzime, un accident cerebral vascular (AVC) ischemic precum și riscul de deces legat de un AVC. Investigațiile cardiace de finețe sunt realizate printr-o metodă revoluționară, în mod profesionist, cu ajutorul unui soft cardiac implementat la cele mai înalte standarde. Sunt stabilite, de asemenea, protocoale de investigație dedicate unor afecțiuni precum epilepsie, scleroză multiplă, spondiloză anchilopoetică, disfuncții la nivelul articulației sacroiliace, afecțiuni la nivel mamar, patologie cardiaca (sechele infarct miocardic, cardiomiopatie dilatativă, boală de non compactare etc.).