fbpx
Skip to content Skip to footer

Întrebări frecvente

RMN

Investigația de rezonanță magnetică nucleară reprezintă o procedură medicală computerizată, complet neinvazivă, care utilizează un câmp magnetic de mare intensitate și radiofrecvența, cu scopul obținerii imaginilor omogene de înaltă rezoluție ale structurilor anatomice, eventualele leziuni fiind evidențiate cu precizie milimetrică.

Investigația de RMN este disponibilă la centrele Scanexpert din orașele Brașov, Iași, Galați și Botoșani (centrul Optim Diagnostic).

Există restricții dietetice pentru investigația de RMN abdomen, în rest nefiind necesară o schimbare a dietei sau a medicamentelor. După caz, este necesar rezultatul analizelor de sânge (creatinină și uree) dar nu mai vechi de 15 zile.

La centrele Scanexpert, la momentul programării, veți fi informat cu privire la cerințele fiecărei investigații.

În medie, pacientul va petrece între 25-90 de minute în aparatul de RMN, în funcție de tipul de investigație (cu sau fără substanță de contrast), regiunea examinată și complexitatea investigației.

Documentele necesare sunt:

-Biletul de trimitere de la medicul curant, dacă există;

-Analizele de sânge care investighează funcția renală: creatinină și uree, nu mai vechi de 15 zile;

-Lista medicamentelor administrate regulat;

-Dosarul sau istoricul medical.

Investigația de RMN poate fi prescrisă copiilor de orice vârstă, întrucât acțiunea câmpului magnetic stabil și a undelor radio folosite este complet inofensivă pentru organism.

Sarcina nu reprezintă o contraindicație a examinării prin rezonanță magnetică, în prezent nefiind cunoscute efecte adverse asupra fătului. Totuși, din motive de precauție, examinarea în primul trimestru al sarcinii ar trebui evitată.

Există câteva categorii de persoane care nu pot beneficia de investigația de tip RMN, pentru care medicul trebuie să găsească metode alternative de diagnostic:

Pacientele însărcinate; Pacienții care au implanturi meta­lice: pacemakere, proteze de șold, tije, valve cardiace metalice sau orice alt fel de metal fixat pe corp. Orice obiect metalic introdus în câmpul magnetic al a­pa­­ra­tu­lui de re­zonanță mag­­ne­tică de­vine un potențial pe­ricol; Pacientele cu dispozitive intrau­terine trebuie să informeze me­dicul asupra lor, deoarece unele contraindică investigația; Pacientii cu boli renale nu pot primi substanța de contrast; Pacienții claustrofobi, agitați, care fac convulsii.

La indicația administrării de substanță de contrast, persoanele cu antecedente alergice reprezintă o contraindicație relativă pentru examinare, necesitând măsuri de prevedere suplimentare, deși substanța de contrast folosită, respectiv gadoliniul, este foarte bine tolerat de toate categoriile de pacienți și riscurile sunt considerabil mai mici decât în cazul administrării altor substanțe de contrast, cum ar fi iodul.

RMN nativ presupune examinarea pacientului fără a se utiliza medicamente sau stimulente pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe. Așadar, în cadrul unui RMN nativ nu se efectuează introducerea de substanță de contrast.

Pacientul va fi informat cu privire la eliberarea rezultatului de personalul de la recepția centrului în cadrul căruia a efectuat investigația, iar intervalul se poate prelungi, în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte.

Programările se fac exclusiv telefonic. În vederea unei programări vă rugăm să accesați secțiunea CONTACT.

Computer Tomograf

Tomografia computerizată este o metodă de diagnostic imagistic ce utilizează razele X cu scopul realizării de imagini detaliate tridimensionale ale oricărui segment al corpului, cum ar fi capul, regiunea cervicală, toracele, abdomenul, pelvisul sau membrelor. De asemenea, pot fi investigate, în amănunt, diferite organe, precum rinichii, ficatul, intestinele, pancreasul, vezica urinară, plămânii, inima sau glandele suprarenale. Pot fi examinate și vasele de sânge, măduva spinării sau oasele.

De cele mai multe ori, se recomandă administrarea unei substanțe de contrast pe bază de iod, pentru a face organele și structurile mai ușor de vizualizat. Mediul de contrast pune în evidență cu succes sistemul vascular principal și depistează tumorile sau entitățile patologice.

Investigația de CT este disponibilă la centrele Scanexpert din orașele Brașov, Iași, Galați, Roman și Pașcani.

Dacă urmează să fiți supuși la un examen CT fără substanță de contrast puteți păstra același regim dietetic și hidric. Dacă însă urmează să vă fie administrată substanță de contrast este recomandat să nu consumați alimente sau lichide cu aproximativ 6 ore înainte de examinare.  

Durata investigației variază în funcție de regiunea interesată și de patologia ce necesită investigată. În medie, o examinare CT durează între 5 și 30 de minute.

Orice om este expus de-a lungul vieții la diverse surse de iradiere. Tomografia computerizată, având la bază radiațiile X, expune pacientul la o nouă doză de radiații, infimă. Cantitatea de radiații este strict dozată astfel încât să poată fi oferite imagini concludente, fără ca nivelul de radiații să fie mai mare decât este necesar.

  • Biletul de trimitere de la medicul curant, dacă există
  • -Analizele de sânge care investighează funcția renală: creatinină și uree, nu mai vechi de 15 zile
  • Lista medicamentelor administrate regulat
  • Dosarul sau istoricul medical.

 

Examinarea CT la copii trebuie evitată dacă patologia suspectată poate fi investigată prin ecografie sau RMN, întrucât aceștia sunt mai sensibili la radiații.

 

Femeile însărcinate au o condiție aparte, căci fătul este mai sensibil la radiații decât adultul. Tomografia computerizată poate fi efectuată asupra unei gravide doar dacă situația o impune.

CT nativ presupune examinarea pacientului fără a se utiliza medicamente sau stimulente pentru a determina structura și funcționarea anumitor organe. Așadar, în cadrul unui CT nativ nu se efectuează introducerea de substanță de contrast.

Este foarte important ca scanările efectuate cu un computer tomograf să fie evitate aproape în orice situație de către femeile însărcinate, mai puțin în cazul în care beneficiile obținute în urma acestui tip de investigație sunt în mod evident mai multe decât eventualele riscuri. De asemenea, se recomandă prudență în recomandarea acestei investigații pentru copii, ca urmare a dozei de radiații la care ar putea fi expuși.

Pacientul va fi informat cu privire la eliberarea rezultatului de personalul de la recepția centrului în cadrul căruia a efectuat investigația, iar intervalul se poate prelungi, în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte.

Programările se fac exclusiv telefonic. În vederea unei programări vă rugăm să accesați secțiunea CONTACT.

MAMOGRAFIE

Mamografia este o examinare a sânului, prin intermediul razelor X, utilizată în detectarea și diagnosticul afecțiunilor mamare. Tomosinteza sânului, denumită și mamografie 3D, reprezintă, la momentul actual, cea mai avansată metodă de investigare a sânului, folosită atât pentru screening (monitorizare), cât și pentru diagnostic.

Investigația de mamografie este disponibilă la centrul Scanexpert Galați.

În cazul femeilor ce au depășit vârsta de 40 de ani, se recomandă efectuarea  o dată la doi ani, drept metodă de screening;

În cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani, care prezintă noduli palpabili, modificări tegumentare, tracție tegumentară sau mamelonară, palparea unei adenopatii axilare, secreție mamelonară.

Aplicarea de creme sau unguente pe sâni sau pe axile trebuie evitată, deoarece aceste substanțe pot denatura imaginile sau pot fi interpretate ca false calcificări.

Deși investigația este neinvazivă și nedureroasă, aceasta va fi efectuată într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, atunci când sânii nu sunt dureroși la atingere.

Programările se fac exclusiv telefonic. În vederea unei programări vă rugăm să accesați secțiunea CONTACT.

ECOGRAFIE

Ecografia este o metodă imagistică medicală care folosește ultrasunetele pentru a vizualiza diferite structuri și organe interne ale corpului. Prin intermediul ecografiei pot fi determinate dimensiuni ale organelor interne, pot fi evaluate structurile interne ale organelor și evidențiate anumite leziuni, totul în baza imaginilor obținute în timp real.

Investigația de tip ecografie este disponibilă la centrele Scanexpert din orașele Roman și Galați.

Pentru anumite tipuri de ecografie este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură. Pregătirea pacientului pentru  ecografie abdominală, de exemplu, constă în post alimentar (inclusiv băuturi acidulate și cafea) cu cel puțin 6 ore înainte de investigație, astfel ca stomacul să fie gol și conținutul gazos intestinal să fie redus, permițând vizualizarea adecvată; se vor bea 1-1.5 litri lichide (apă plată, ceai) înaintea examinării.

La centrele Scanexpert, la momentul programării, veți fi informat cu privire la cerințele fiecărei investigații.

Nu se cunosc în prezent contraindicații pentru ecografie, fiind considerată o metodă imagistică sigură.

Rezultatul se eliberează pe loc.

Programările se fac exclusiv telefonic. În vederea unei programări vă rugăm să accesați secțiunea CONTACT.

RX- RADIOGRAFIE

Radiografia se referă la o investigație realizată rapid, nedureroasă, care reproduce cu ajutorul razelor X, imagini ale structurilor corpului, în special ale oaselor.

Investigația de tip radiografie este disponibilă în cadrul centrului Scanexpert Iași, situat pe strada Anastasie Panu nr. 28, la demisol.

Majoritatea examinărilor radiologice nu necesită o pregătire prealabilă specifică a pacientului. În cazul anumitor tipuri de radiografie, atunci când se utilizează substanţă de contrast, instrucţiunile specifice vor fi comunicate de către personalul specialist pacientului în cauză.

Examinarea radiologică durează aproximativ 5 – 10 minute. Durata se poate prelungi în cazul radiografiilor cu substanță de contrast.

Pe toată perioada sarcinii, femeile însărcinate nu trebuie expuse la radiații. În caz contrar, dezvoltarea normală a fătului poate fi compromisă.

Rezultatul se eliberează pe loc, în scurt timp după expunere.

Programările se fac exclusiv telefonic. În vederea unei programări vă rugăm să accesați secțiunea CONTACT.

Ultimele noutăți direct pe e-mail