fbpx
Skip to content Skip to footer

MAMOGRAF

Mamografia digitală cu tomosinteză 3D reprezintă singura metodă imagistică ce poate să identifice și să caracterizeze microcalcificările, depuneri mici de calciu dezvoltate în țesut, care, în unele situații, pot fi singurul semn de cancer mamar.

 

Mamograf Galați

PROGRAMARE

Investigațiile de tip mamografie se pot efectua la urmatorul centru de imagistică medicală:

Mamografia

Mamografia este o examinare a sânului, prin intermediul razelor X, utilizată în detectarea și diagnosticul afecțiunilor mamare. Tomosinteza sânului, denumită și mamografie 3D, reprezintă, la momentul actual, cea mai avansată metodă de investigare a sânului.

Rolul principal al mamografiei este acela de depistare a cancerului mamar, înainte ca pacienta să prezinte simptome. De aceea, orice femeie de peste 40 de ani ar trebui să solicite anual o mamografie. Controlul periodic prin intermediul metodelor de screening reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție a cancerului de sân, iar depistarea timpurie a afecțiunii este extrem de importantă pentru un prognostic favorabil.

Investigația oferă imagini detaliate și permite medicului identificarea anumitor anomalii (microcalcificări, formațiuni benigne sau maligne) care nu pot fi observate în timpul unei mamografii convenționale.

Conform studiilor, această malignitate se află printre puținele afecțiuni oncologice care pot fi depistate într-o fază incipientă, cu ajutorul unui plan de monitorizare, durata de viață fiind mai mare pentru 90% dintre femeile diagnosticate devreme. În plus, în majoritatea celor mai multe astfel de cazuri, nu este nevoie să fie înlăturați ganglionii axilari sau sânul.

Scopul mamografiei poate fi de screening, dacă se adresează femeilor asimptomatice, sau de diagnostic, în cazul în care apar modificări la nivel mamar.

mamograf botosani - mamografie botosani
scanexpert - centru imagistica medicala

Care sunt avantajele unei mamografii digitale 3D cu tomosinteză?

  • Comparativ cu mamografia clasică, o mamografie digitală cu tomosinteză permite vizualizarea aprofundată a țesuturilor și a leziunilor de cele mai mici dimensiuni, care sunt dificil de evidențiat, mai ales în cazul sânului cu structură densă, care prezintă un risc crescut de apariție a bolii. Rata de identificare a cancerului de sân invaziv crește astfel cu 41%.
  • Metoda de examinare este complet atraumatică, și lipsită de riscuri, iar beneficiul adus de mamografie este net superior gradului mic de iradiere (același ca la o simplă radiografie dentară).
  • Principalele metode prin care medicul și pacienta reușesc să lupte împotriva cancerului mamar sunt prevenirea și detectarea precoce a tumorilor de sân.
  • Drept excepție de la regulă, mamografia poate fi efectuată, la recomandarea medicului, de către persoanele având vârsta sub 40 de ani, în situația în care sunt depistate ecografic leziuni suspecte.
  • În momentul în care, rezultatul obținut este asociat cu examenele imagistice realizate anterior (RMN sân, ecografie mamară), consultația senologică și istoricul familial, acuratețea diagnosticului poate depăși procentul de 95%.

Indicațiile tomosintezei sânului

  • În cazul femeilor ce au depășit vârsta de 40 de ani, se recomandă efectuarea anuală sau odată la 2 ani, drept metodă de screening
  • În cazul femeilor cu vârsta peste 30 de ani, care prezintă noduli palpabili, modificări tegumentare, tracție tegumentară sau mamelonară, palparea unei adenopatii axilare, secreție mamelonară, este metoda imagistică de primă intenție

În cazul femeilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, metoda imagistică de primă intenție o reprezintă ecografia mamară.

Este necesară pregătirea înainte de procedură?

Aplicarea de creme sau unguente pe sâni sau pe axile trebuie evitată, deoarece aceste substanțe pot denatura imaginile sau pot fi interpretate ca false calcificări.

Deși investigația este neinvazivă și nedureroasă, aceasta va fi efectuată într-una din primele zece zile ale ciclului menstrual, atunci când sânii nu sunt dureroși la atingere.

ULTIMELE TEHNOLOGII DIN DOMENIUL SENOLOGIEI

Centrele Scanexpert dispun de 2 echipamente de ultimă generație de tip mamograf

Mamograf Siemens Inspiration, Scanexpert Galați

Diagnosticul patologiei mamare este asigurat la Centrul Scanexpert Galați, prin investigațiile senologice esențiale disponibile pentru pacienți. Astfel, patologiei sânului îi sunt dedicate cele mai performante echipamente de imagistică medicală.

Mamograful Siemens Inspiration, cu soft ultramodern, permite reconstrucția virtuală a imaginilor 2D în format 3D. Medicii reușesc astfel să ofere un diagnostic corect, printr-o singură expunere mamografică a pacientei, acest fapt însemnând o reducere cu aproximativ 30% a nivelului de radiații.

Mamograf Siemens Mammomat Inspiration cu tehnologie Prime, Optim Diagnostic II Botoșani

Siemens Mammomat Inspiration reprezintă noul punct de referință în domeniul mamografiei. Echipamentul marca Siemens asigură acuratețea diagnosticului prin lărgimea unghiului de 50°, atingând astfel cea mai mare rezoluție de adâncime prin unica tehnologie de tomosinteză mamară HD. Viteza de citire este crescută, iar microcalcifierile sunt caracterizate rapid. Algoritmul inteligent de setare automată a parametrilor și sistemul de ghidare a compresiei determină obținerea unor imagini omogene, calitative. Nivelul de confort este sporit, investigația fiind personalizată în funcție de fiecare pacientă, iar doza de iradiere este redusă cu 30%.

Siemens Mammomat Inspiration este capabil să evidențieze leziunile cele mai mici, rata „cancerelor de interval” fiind redusă substanțial. Totodată, scade și rata necesității efectuării unei biopsii sau a unei intervenții chirurgicale inutile.

Go to Top