fbpx
  • 26 NOV. 19
  • 0
  Metode imagistice moderne în depistarea și diagnosticarea patologiei cardio-vasculare

  Metode imagistice moderne în depistarea și diagnosticarea patologiei cardio-vasculare

  Dr. Med. Miclăuş Graţian Dragoslav, medic primar radiologie-imagistică medicală

  Explorarea imagistică a cordului include, pe lângă metodele deja consacrate de investigare, două noi modalități, neinvazive, respectiv computer tomografia și rezonanța magnetică a cordului.

  Investigarea patologiei cardiace prin computer-tomografie este posibilă odată cu dezvoltarea tehnologică a computer-tomografelor, și anume creșterea vitezei de rotație a ansamblului tub-detectori, ceea ce duce la creșterea rezoluției temporale, creșterea numărului de detectori și diminuarea grosimii slice-urilor scanate, ceea ce duce la creșterea rezoluției spațiale, toate acestea asociate cu scanarea ECG sincronizată, ceea ce permite reconstrucții prospective sau retrospective ale imaginilor achiziționate și absența artefactelor de mișcare cauzate de pulsația cordului. Aceste progrese tehnice au permis ca pe lângă evaluarea morfologică a structurilor cardiace, computer-tomografia să poată preciza prezența sau absența leziunilor coronariene, a anomaliilor de emergență a acestora, a anatomiei cardiace, a prezenței malformațiilor cardiace congenitale. De asemenea, CT cardiac permite evaluarea gradului de calcificare a arterelor coronare și calculul scorului de calciu, scor important în predictibilitatea apariției unui eveniment coronarian.

  Achizițiile și reconstrucțiile retrospective pot permite inclusiv reconstrucții cinematice cu evaluarea volumelor ventriculare și calculul fracției de ejecție.

  Deși rezoluția temporală și spațială este deosebită în special la noile computer-tomografe, evaluarea morfologică a structurilor cardiace revine explorării prin rezonanța magnetică a cordului. Aceasta este posibilă datorită apariției magneților și gradienților magnetici deosebit de puternici și dezvoltării de secvențe RMN ultrarapide, care, coroborate cu sincronizarea ECG permit achiziția de imagini ale structurilor cardiace cu o rezoluție și acuratețe deosebită.

  Rezonanța magnetică permite diagnosticarea anomaliilor morfologice cardiace, prezența zonelor cicatriciale post-infarct miocardic, determinarea viabilității miocardice, identificarea prezenței formațiunilor tumorale cardiace, primare sau secundare, identificarea prezenței complicațiilor post-infarct miocardic (trombi, anevrisme ventriculare).

  O deosebită utilitate a RMN cardiac o constituie posibilitatea evaluării ventriculului drept și a patologiei inflamatorii miocardice, aceasta fiind metoda de elecție în explorarea cordului pentru displazia aritmogenă a ventriculului drept și în identificarea edemului sau a cicatricilor postmiocarditice sau a depozitelor miocardice din cadrul tezaurismozelor.

  RMN și-a dovedit utilitatea și în evaluarea jeturilor de regurgitare transvalvulare și în caracterizarea morfologică și funcțională a malformațiilor cardiace congenitale, atât preoperator cât și postoperator.

  De menționat că ambele investigații ale cordului se realizează cu injectare de substanță de contrast, specifică fiecarei metode.

  Ambele metode de explorare neinvazivă a cordului, CT și RMN, constituie unelte deosebit de puternice în mâna cardiologilor și chirurgilor cardiovasculari, care modifică radical modul de abordare a diagnosticului și tratamentului bolilor cardio-vasculare.

  SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA

  www.scanexpert.ro

  PROGRAMĂRI RMN BRAȘOV

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 368 005 145

  Mob.: 40 770 987 599

  PROGRAMĂRI RMN IAȘI

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 332 401 089

  Mob.:+40 755 748 463  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply