fbpx
Skip to content Skip to footer

Cât de important este să faci un RMN

Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică imagistică avansată, prin care este generat un câmp magnetic foarte puternic, optim pentru a “vedea” în interiorul corpului uman. Este explorarea cu cele mai bune rezultate în diagnosticul afecţiunilor coloanei vertebrale, cerebrale si ale articulaţiilor. Practic, RMN-ul oferă imagini ale tuturor ţesuturilor şi ale organelor, astfel încât medicul poate identifica uşor problema medicală, gen infecţii, leziuni, malformaţii ori tumori şi poate stabili, cu precizie, diagnosticul. Odată identificată afecţiunea, poate fi stabilită conduita terapeutică adecvată. Este important de menţionat că, în timpul investigaţiei de tip RMN, nu se folosesc radiaţii sau iradiere nocivă.

Pacientul este aşezat într-un tub magnetic, iar preţ de câteva minute trebuie să stea nemişcat, pentru a putea fi realizată “reconstrucţia” imaginii organului sau ţesutului investigat, cu ajutorul undelor de radiofrecvenţă şi a semnalelor. În unele situaţii, pentru a obţine o imagine cât mai clară, se foloseşte substanţa de contrast.

rmn iasi (11)
Investigaţia de tip RMN este indicată în afecţiunile craniene (anevrisme cerebrale, leziuni nervoase, afecţiuni ale ochilor, urechilor şi accidente vaculare cerebrale), ale vaselor de sânge (problem circulatorii, tromboză), ale coloanei vertebrale, abdomino-pelviene (leziuni ale rinichilor, splinei, pancreasului, ficatului, ovarelor şi prostate), toracice (inima, plămânii, tumori mamare) precum şi în afecţiunile osteo-articulare (tumori osoase, fracturi, infecţii, rupture de ligament sau la nivelul tendoanelor).

Rezonanţa Magnetică Nucleară este frecvent folosită în diagnosticul problemelor de articulaţie ale şoldului, cotului, genunchiului, umărului şi chiar a pumnului, îndeosebi la sportivi.

 

 • Investigaţie fără raze X, preferată pentru exploatarea organelor genitale feminine şi masculine

 

De asemenea, RMN este metoda care permite şi efectuarea de studii angiografice cu sau fără substanţă de contrast, fiind considerată cea mai bună alternativă la angiografia clasică în studiul vascularizaţiei cerebrale, a aortei şi ramificaţiilor sale, a vaselor gâtului, precum şi a vascularizaţiei membrelor, în felul acesta evitându-se utilizarea radiaţiilor X. Pentru că nu se realizează prin  aport de radiaţii X, este o metodă foarte bună de exploatare a organelor genitale feminine şi masculine, iar în ultimul timp a câştigat teren şi în explorarea mamară, pentru depistarea tumorilor.

 

 • Contraindicaţii

 

Este bine ca înainte de a opta pentru acest tip de investigaţie, să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi implanturi metalice. Din cauza faptului că echipamentele RMN folosesc câmpul magnetic ce poate deplasa orice obiect metalic implantat în corp, pacientul trebuie întrebat de medic dacă are pacemaker, proteză de şold, valve metalice cardiace, sterilet sau orice alt obiect metallic.

Trebuie subliniat că pacemak-erul reprezintă contraindicaţie absolută pentru examinarea RMN. Machiajul permanent, tatuajele permanente, protezele sau lucrările dentare pot afecta imaginea RMN.

Alte tipuri de dispozitive nu prezintă contraindicaţii ale examinării RMN, respectiv stenturile coronariene şi clipurile metalice montate chirurgical, cu o vechime mai mare de 6 săptămâni în corpul pacientului.  Gravidele trebuie să informeze radiologul asupra acestei situaţii. Iar bolnavilor care au claustrofobie li se poate administra un sedativ înainte de examinare.

 

SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA

www.scanexpert.ro

PROGRAMĂRI RMN BRAȘOV

Programări prin telefon:

Tel.:+40 368 005 145

Mob.: 40 770 987 599

PROGRAMĂRI RMN IAȘI

Programări prin telefon:

Tel.:+40 332 401 089

Mob.:+40 755 748 463

 

6 Comments

 • Nicolaescu Nicoleta
  Posted 27 ianuarie 2019 at 16:14

  Buna seara sunt din Mehedinti si am o intrebare la rmn se vad nervii cur ar fi nervul vag sau cel frenic?

 • Bogdan
  Posted 17 ianuarie 2020 at 11:02

  Bună ziua
  Unde pot face un RMN în Craiova și cît costă?
  Mulțumesc

 • Costiug Ana Daniela
  Posted 19 ianuarie 2021 at 10:45

  Bună ziua, în București unde ar putea sa facă bărbatul meu un rmn, și cu cât timp înainte ar trebui sa facem programare, și trebuie bilet dd trimitere de la medicul de familie. Cat costa, un rmn

  • Bună ziua. Din păcate nu avem centru în București. Cel mai apropiat centru Scanexpert se află în orașul Brașov. Pentru programare și mai multe informații vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumată în toți pașii. Vă mulțumim. * SCAN EXPERT Brașov RMN (rezonanță magnetică nucleară): +40 770 987 599

Leave a comment

0.0/5