fbpx
  • 21 OCT. 17
  • 6
  Cât de important este să faci un RMN

  Cât de important este să faci un RMN

  Rezonanţa Magnetică Nucleară este o tehnică imagistică avansată, prin care este generat un câmp magnetic foarte puternic, optim pentru a “vedea” în interiorul corpului uman. Este explorarea cu cele mai bune rezultate în diagnosticul afecţiunilor coloanei vertebrale, cerebrale si ale articulaţiilor. Practic, RMN-ul oferă imagini ale tuturor ţesuturilor şi ale organelor, astfel încât medicul poate identifica uşor problema medicală, gen infecţii, leziuni, malformaţii ori tumori şi poate stabili, cu precizie, diagnosticul. Odată identificată afecţiunea, poate fi stabilită conduita terapeutică adecvată. Este important de menţionat că, în timpul investigaţiei de tip RMN, nu se folosesc radiaţii sau iradiere nocivă.

  Pacientul este aşezat într-un tub magnetic, iar preţ de câteva minute trebuie să stea nemişcat, pentru a putea fi realizată “reconstrucţia” imaginii organului sau ţesutului investigat, cu ajutorul undelor de radiofrecvenţă şi a semnalelor. În unele situaţii, pentru a obţine o imagine cât mai clară, se foloseşte substanţa de contrast.

  rmn iasi (11)
  Investigaţia de tip RMN este indicată în afecţiunile craniene (anevrisme cerebrale, leziuni nervoase, afecţiuni ale ochilor, urechilor şi accidente vaculare cerebrale), ale vaselor de sânge (problem circulatorii, tromboză), ale coloanei vertebrale, abdomino-pelviene (leziuni ale rinichilor, splinei, pancreasului, ficatului, ovarelor şi prostate), toracice (inima, plămânii, tumori mamare) precum şi în afecţiunile osteo-articulare (tumori osoase, fracturi, infecţii, rupture de ligament sau la nivelul tendoanelor).

  Rezonanţa Magnetică Nucleară este frecvent folosită în diagnosticul problemelor de articulaţie ale şoldului, cotului, genunchiului, umărului şi chiar a pumnului, îndeosebi la sportivi.

   

  • Investigaţie fără raze X, preferată pentru exploatarea organelor genitale feminine şi masculine

   

  De asemenea, RMN este metoda care permite şi efectuarea de studii angiografice cu sau fără substanţă de contrast, fiind considerată cea mai bună alternativă la angiografia clasică în studiul vascularizaţiei cerebrale, a aortei şi ramificaţiilor sale, a vaselor gâtului, precum şi a vascularizaţiei membrelor, în felul acesta evitându-se utilizarea radiaţiilor X. Pentru că nu se realizează prin  aport de radiaţii X, este o metodă foarte bună de exploatare a organelor genitale feminine şi masculine, iar în ultimul timp a câştigat teren şi în explorarea mamară, pentru depistarea tumorilor.

   

  • Contraindicaţii

   

  Este bine ca înainte de a opta pentru acest tip de investigaţie, să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi implanturi metalice. Din cauza faptului că echipamentele RMN folosesc câmpul magnetic ce poate deplasa orice obiect metalic implantat în corp, pacientul trebuie întrebat de medic dacă are pacemaker, proteză de şold, valve metalice cardiace, sterilet sau orice alt obiect metallic.

  Trebuie subliniat că pacemak-erul reprezintă contraindicaţie absolută pentru examinarea RMN. Machiajul permanent, tatuajele permanente, protezele sau lucrările dentare pot afecta imaginea RMN.

  Alte tipuri de dispozitive nu prezintă contraindicaţii ale examinării RMN, respectiv stenturile coronariene şi clipurile metalice montate chirurgical, cu o vechime mai mare de 6 săptămâni în corpul pacientului.  Gravidele trebuie să informeze radiologul asupra acestei situaţii. Iar bolnavilor care au claustrofobie li se poate administra un sedativ înainte de examinare.

   

  SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA

  www.scanexpert.ro

  PROGRAMĂRI RMN BRAȘOV

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 368 005 145

  Mob.: 40 770 987 599

  PROGRAMĂRI RMN IAȘI

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 332 401 089

  Mob.:+40 755 748 463

   

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply