fbpx
Skip to content Skip to footer

Când este recomandată tomografia?

Tomografia este o investigaţie relevantă numai în anumite afecţiuni, cu precădere în accidentul vascular cerebral şi în cazurile în care organele prezintă modificări de structură, gen chist ori tumoră. De asemenea, reprezintă metoda cea mai bună de evaluare a eficientei terapeutice şi pentru controlul postoperator. Examinarea CT este nedureroasă, rapidă şi confortabilă. Pacientul este aşezat culcat pe spate, pe o masă care va avansa în interiorul aparatului de scanare, unde trebuie să se stea relaxat. Computerul tomograf este mai puţin sensibil la mişcările pacienţilor decât echipamentul RMN, de aceea este recomandat a fi utilizat şi la pacienţii agitaţi. De asemenea, nu este contraindicat pacienţilor care au dispozitive implantate, de tipul stimulatoarelor cardiace.

Printr-o tomografie computerizată nu pot fi depistate toate bolile şi de aceea este esenţial ca medicul să stabilească metoda adecvată pentru clarificarea diagnosticului. Doctorul poate opta pentru CT pentru identificarea unor afecţiuni de la nivelul plamanilor, ficatului, creierului, pancreasului, al rinichilor, splinei, oaselor, la tiroidă şi glandele suprarenale, cu menţiunea că pot fi evidenţiate modificări de structură gen chisturi, noduli, tumori, anevrisme şi fibroze. După o pregătire specială, pot fi investigate vasele de sânge şi intestinul.

Noile tendinţe în explorarea imagistică a inimii şi arterelor coronariene permit efectuarea de studii angiografice prin CT multidetector care elimină artefactele de mişcare generate de contracţiile cordului.

Tomografia computerizată este o tehnică spectaculoasă, care combină tehnologia razelor X cu procesarea digitală avansată, pentru a realiza imagini detaliate ale diferitor părţi ale corpului. De reţinut că investigaţia CT este iradiantă, astfel încât tehnica nu este recomandată, din punct de vedere medical, bolnavilor cu anumite probleme de sănătate sau intoleranţe. Să explicăm: în funcţie de patologie, pentru ca specialistul că vizualizeze mai bine organele investigate, este posibil să fie nevoie de administrarea unei substanţe de contrast pe bază de iod, care poate fi injectată sau înghiţită. Or, unele persoane sunt alergice la iod. Sau nu tolerează foarte bine această substanţă, care poate da senzaţie de căldură în tot corpul sau de vomă. Chiar este indicat ca pacientul, înainte de a fi supus unei investigaţii de tomografie care presupune utilizarea substanţei de contrast cu iod, să nu mănânce înainte cu cel puţin 4 ore.

Tomograful poate fi contraindicat şi bolnavilor  cu insuficienţă renală deoarece substanţa de contrast, care se elimină în cea mai mare parte prin rinichi, poate agrava disfuncţia acestora. De aceea, dacă este imperios necesară administrarea substanţei, aceasta se face sub strict supraveghere şi numai după efectuarea unor analize în prealabil.

Avantajele şi beneficiile Tomografiei Computerizate:

  • Examinare rapidă;
  • Doză redusă de iradiere;
  • Furnizarea de imagini foarte clare;
  • În cazul unor traumatisme, CT evidenţiază rapid datele legate de hemoragii interne sau alte leziuni grave;
  • Tomografia poate fi efectuată şi bolnavilor aflaţi în stare gravă, cu funcţii vitale instabile, conectaţi la aparate speciale, pentru că razele X nu interferează cu aceastea;
  • Recomandat în investigarea bolnavilor cu afecţiuni cardio-respiratorii grave, prin timpul scurt de cooptare a imaginilor, fapt care reduce la câteva secunde timpul în care persoana investigată tebuie să-şi ţină respiraţia;
  • Prin prelucrarea imaginilor obţinute se pot constitui imagini tridimensionale ale regiunii studiate, pentru reconstrucţii, ori se pot pune în evidenţă numai anumite structure:
  • Tomografia poate fi utilizată pentru pregătirea radioterapiei, în vederea identificării cu precizie a zonei care trebuie iradiată.

 

SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA

www.scanexpert.ro

PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF BRAȘOV

Programări prin telefon:

Tel.:+40 368 005 145

 

Mob.:+40 774 433 429

 

PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF ROMAN

Programări prin telefon:

Tel.:+40 333 110 668

 

Mob.:+40 755 489 835

PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF PASCANI

Programări prin telefon:

Tel.:+40 332 803 578

 

Mob.:+40 723 329 002

 

 

 

Leave a comment

0.0/5