Persoanele care sunt infectate cu COVID-19 dar sunt sănătoase din punct de vedere clinic, sunt expuse riscului de afecţiuni cardiace, spune medicul cardiolog Ştefan Busnatu, şef de Lucrări al Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” citat de comisarul.ro
De asemenea, afecţiunile cardiace preexistente pot duce la leziuni miocardice sau cardiace în timpul infecţiilor cu COVID-19.
“Din datele preliminare, unele din China şi
altele din Italia, se poate afirma că, într-adevăr, COVID-19 poate provoca
leziuni ale muşchiului cardiac. Mortalitatea pentru pacienţii cu COVID-19 cu
boală cardiacă în China continentală a fost de 10,5% între 30 decembrie şi 11
februarie”
spune sursa citată.
S-a constatat, însă, că şi persoanele sănătoase
care se îmbolnăvesc de COVID-19 sunt expuse riscului de afecţiuni cardiace.
Date despre acest subiect au fost publicate în
jurnalul JAMA Cardiology, unde se face precizarea că virusul COVID-19, ar putea afecta sistemul
cardiovascular .
Boala cardiacă, în acest caz, se manifestă ca o inflamaţie sau o infecţie a muşchiului cardiac în sine, numită miocardită. Aritmia dobândită ar fi fost şi cauza deceselor multiple pentru pacienţii cu coronavirus.
Indiferent de situaţia pacentului, acesta trebuie să îşi ia tratamentul prescris.
“Dacă sunteţi o persoană cu boli de inimă şi sunteţi pe tratament medicamentos, este foarte important să continuaţi să luaţi medicamentele. Dacă nu luaţi medicamente, riscaţi alte lucruri rele”, spune cardiologul, citat de comisarul.ro.
Potrivit acestuia, oprirea medicamentelor nu doar că nu este indicată, dar poate duce la înrăutăţirea stării pacientului.
Medicul Ştefan Busnatu a adăugat că persoanele vârstnice cu boală cardiacă ischemică, diabet zaharat, hipertensiune arterială sau cu un cumul de factori de risc cardiovasculari sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome mai severe.