fbpx
  • 27 MART. 20
  • 6
  Preventia Cardiovasculara prin investigatii speciale: RMN CORD si CT CARDIAC

  Preventia Cardiovasculara prin investigatii speciale: RMN CORD si CT CARDIAC

  Diagnosticarea și prevenția afecțiunilor cordului includ, pe lângă metodele deja consacrate de investigare, două noi modalități, neinvazive, respectiv computer tomografia și rezonanța magnetică a cordului.

  Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauza de morbiditate și mortalitate la nivel global și în același timp cea care ne împiedică să îmbătrânim sănătos și să avem o viață lungă. Cei mai periculoși factori de risc, care duc la apariția acestor boli sunt hipertensiunea arterială, fumatul și colesterolul crescut.

  Prevenția cardiovasculară presupune luarea tuturor măsurilor disponibile pentru a evita apariția afecțiunilor cardiace iar aici includem un regim alimentar sănătos, efort fizic regulat, evitarea fumatului activ și pasiv, menținerea unei greutăți corporale în limite normale și nu în ultimul rând efectuarea unor investigații de specialitate pentru a identifica potențialii factori de risc cardiovascular.

  Viața alertă și haotică, lipsa orelor necesare de odihnă, alimentația necorespunzătoare și acordarea unei atenții scăzute prevenției medicale explică numărul tot mai mare de tineri care suferă de boli cardiace sau sunt predispuși către astfel de probleme de sănătate.       

  Cu ajutorul investigațiilor de tip RMN cardiac și CT cardiac putem preveni o serie de afecțiuni cardiace dintre care amintim infarctul miocardic.

  RMN CORD

  CE ESTE RMN-UL DE CORD

  Rezonanța Magnetică (RMN) cardiacă este una din cele mai inovatoare metode de diagnostic imagistic a cordului și reprezintă o metodă de elecție în diagnosticarea majorității afecțiunilor sale.

  RMN-ul de cord este o procedură imagistică prin care medicul vizualizează în profunzime componentele detaliate ale cordului, inclusiv a camerelor şi valvelor, fără ca pacientul să fie nevoit să treacă prin catetetizarea cardiacă.

  Investigaţia RMN CORD este recomandată ca metodă eficientă şi nedureroasă în diagnosticarea următoarelor afecţiuni:

  • Afecțiuni ale pericardului: pericarditele inflamatorii, pericardita constrictivă, ş.a.;
  • Afecțiunile vaselor cordului, cum ar fi anevrismul de aortă, coarctația (îngustarea) de aortă, disecția de aortă, ş.a.;
  • Cardiopatia ischemică: infarctul miocardic acut și vechi și stenocardia;
  • Cardiomiopatiiile nonischemice: afecțiunile mușchiului cardiac, cum ar fi miocarditele, hipertrofia miocardului, dilatarea ventriculelor, ş.a.;
  • Malformațiile congenitale ale cordului, inclusiv evaluarea postoperatorie în dinamică
  • Tumorile cordului
  • Evaluarea funcției de contracție a inimii,
  • Edemul în infarctul miocardic acut, sau miocardite acute
  • Infiltrarea adipoasă a inimii, sau depunerile de fier în miocard 

  CT CARDIAC

  CE ESTE CORONAROGRAFIA CT NEINVAZIVĂ

  Coronarografia CT este o metoda ieftina, rapida, non invaziva, care care pune în evidenţă arterele coronare si care nu necesita spitalizare.

  Cui îi este indicată

  Angiocoronarografia CT este indicată la pacienţi asimptomatici cu risc mic si  mediu cardio-vascular,  la pacienţi cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent, barbatilor si femeilor cu varsta peste 40 ani,  persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene, fumatorilor, persoanelor cu diabet zaharat, persoanelor hipertensive sau  sedentare.

  Scopul investigației:

  • Evaluarea calcificarilor coronariene (scorul de calciu Agatston), decelarea prezentei calcificarilor valvulare. Acesta este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariţiei primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Nu necesita substanta de contrast.
  • Evaluarea arterelor coronare si cuantificarea stenozelor
  • Evaluarea by-pass-urilor
  • Evaluarea stent-urilor
  • Vizualizarea peretilor vasculari si a modificarilor suferite de acestia in procesul patologic de remodelaj pozitiv care presupune prezenta placii de aterom fara ca aceasta sa exercite un efect de diminuare a lumenului, dar cu potential evolutiv imprevizibil
  • Studiul placilor ateromatoase.
  • Evaluarea functiei ventricului stang: fractia de ejectie, volumul telesistolic, volumul telediastolic, kinetica septului interventricular si a peretilor ventriculului
  • Evidentierea pozitionarii sondelor de pacemaker, reconstructii cinematice pentru studierea kineticii peretilor ventriculari (utila in cazul anevrismelor de perete ventricular)
  • Investigarea bolilor cardiace congenitale, a formatiunilor cardiace si a bolilor valvulare
  • Evaluarea morfologica a unui organ cu anatomie complexa
  • Evaluarea circulatiei pulmonare si sistemice

  SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA

  www.scanexpert.ro

  PROGRAMĂRI RMN BRAȘOV

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 368 005 145

  Mob.: 40 770 987 599

  PROGRAMĂRI RMN IAȘI

  Programări prin telefon:

  Tel.:+40 332 401 089

  Mob.:+40 755 748 463

  PROGRAMĂRI CT BRAȘOV

  Tel.: 0368.005.145

  Mob.: 0774.433.429

  office-bv@scanexpert.ro

  www.scanexpert.ro  Leave a reply →
 • Posted by Alexandru Danila on 6 aprilie 2020, 17:36

  As dori sa stiu cat costa o investigatie completa RMN cord si CT cardiac.Fara asigurare medicala si cu asigurare medicala?

  Reply →
  • Bună seara. În prezent, pentru investigația de tip RMN de cord avem contract prin CAS cu județele Brașov, Botoșani și Iași iar pentru investigația de tip CT cardiac avem contract cu CAS Brașov, astfel încât dacă sunteți dintr-unul din județele menționate puteți beneficia de decontare 100%. În cazul în care doriți să efectuați investigația contra-cost, CT-ul cardiac este 1300 lei iar în ceea ce privește RMN-ul de cord costul diferă în funcție de centru: Centrul Scanexpert Brașov-1500 lei, centrul Scanexpert Botoșani-1200 lei iar centrul Scanexpert Iași-1400 lei. Vă mulțumim.

   Reply →
 • Posted by Dulgher Eugen on 14 aprilie 2020, 5:24

  Cu bilet de trimitere se poate?

  Reply →
  • Bună seara. În prezent, pentru investigația de tip RMN de cord avem contract prin CAS cu județele Brașov, Botoșani și Iași iar pentru investigația de tip coronarografie CT avem contract cu CAS Brașov, astfel încât dacă sunteți dintr-unul din județele menționate puteți beneficia de decontare. În cazul în care doriți să efectuați investigația contra-cost, biletul de trimitere nu este obligatoriu însă este recomandat să aveți dosar medical/scrisoare medicală. Vă mulțumim.

   Reply →
 • Posted by ilie on 14 aprilie 2020, 5:41

  Ma intereseaza o programare la coronarografia CT dupa 3 coronarografii clasice din care rezulta ca stenozele au procente diferite (70, 80 sau 40) iar una este localizata la o trifurcatie care nu permite montare de stent.
  Ma intereseaza cand se poate face si cat ma costa.
  Multumesc! 0722819981

  Reply →
  • Bună seara. Investigația de tip coronarografie CT costă 1300 lei și poate fi efectuată la centrul nostru Scanexpert din Brașov. Pentru programare și mai multe informații vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumat în toți pașii. Vă mulțumim.* SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

   Reply →

Leave a reply

Cancel reply