Radiologii listează primele 5 caracteristici CT (computer tomograf) pentru noul coronavirus
5 februarie 2020 — Ce ar trebui să caute radiologii în cazuri suspecte de noul coronavirus (2019-nCoV)? Cercetătorii din S.U.A. și China au discutat despre caracteristicile chintesențiale CT ale virusului care pot ajuta la depistarea și diagnosticarea precoce a acestuia într-un raport special publicat online la data de 4 februarie în Radiology.
Numărul de cazuri suspecte de 2019-nCoV la nivel mondial a depășit deja 20.000, cu cel puțin 400 de decese, potrivit rapoartelor recente. O investigație preliminară la primele 41 de cazuri confirmate cu 2019-nCoV a arătat că scanările CT ale pacienților au arătat în mod uniform opacități bilaterale pulmonare anormale.
Extinzând această lucrare, autorii studiului curent au examinat datele imagistice ale 21 de pacienți diferiți infectați cu 2019-nCoV în efortul de a caracteriza cele mai răspândite constatări pentru radiologi, deoarece ajută echipele clinice să abordeze focarul.
“Recunoașterea timpurie a bolii este importantă nu numai pentru promptitudine în implementarea tratamentului, dar și pentru izolarea pacientului și supravegherea efectivă a sănătății publice, reţinere și răspuns,” a remarcat autorul principal Dr. Michael Chung, de la Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai din New York, într-un comunicat.
Noua lucrare cuprinde pacienții care au fost internați în spitalele din China și au efectuat cel puțin un examen CT toracic. Media lor de vârstă a fost de 51,2 ani și toţi au fost confirmaţi pozitiv pentru 2019-nCoV în baza testelor de laborator.
După analizarea datelor imagistice ale pacienților, Chung și colegii săi au recunoscut că cele mai frecvente constatări ale CT erau opacitățile bilaterale de tip geam mat și opacitățile pulmonare consolidate, care erau prezente pe scanările tuturor pacienților cu scanări CT anormale. Singurii pacienți ale căror scanări nu au arătat unul dintre aceste două tipuri de opacități au fost cei trei pacienți care au avut scanări CT normale în întregime la prezentare.
Trei constatări secundare CT utile pentru diagnosticul timpuriu au fost opacitățile nodulare (33% din pacienți), o distribuție periferică a bolii de-a lungul plămânilor (21%), și un model de pavaj ciudat (19%).
Scanări CT ale unui bărbat în vârstă de 29 de ani, cu noul coronavirus care prezintă opacități bilaterale difuze confluente și neuniforme de tip geam mat și opacități consolidate (stânga). O privire mărită a lobilor mijlocii şi inferiori dreapta prezintă o distribuție periferică izbitoare (dreapta). Imagine cu amabilitatea RSNA.
În plus, nu a existat nici o dovadă de cavitate pulmonară, noduli pulmonari discreţi, revărsări pleurale sau limfadenopatie în cazurile de 2019-nCoV. Urmărirea scanărilor CT a demonstrat evoluția ușoară sau moderată a bolii, așa cum este indicat prin creșterea gradului de extindere și densitate a opacității pulmonare, la aproximativ 88% dintre pacienți.
Un aspect tulburător al coronavirusului este că pacienții infectați pot prezenta imagini CT complet normale din cauza duratei lungi și variabile a incubației de 2019-nCoV, au remarcat autorii. Într-unul din cazuri, un pacient a avut rezultate normale de CT toracic nu numai la examenul inițial, dar și la un examen CT de urmărire patru zile mai târziu, sugerând că clinicienii nu se pot baza doar pe CT pentru a exclude pe deplin virusul.
Nu este surprinzător că, constatările generale ale imaginii pentru 2019-nCoV seamănă cu cele raportate pentru sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), ambele care sunt, de asemenea, cauzate de coronavirusuri, a declarat Dr. Jeffrey Kanne, de la Universitatea din Wisconsin – Şcoala de Medicină din Madison, într-un editorial însoțitor.
“Pe măsură ce numărul de cazuri raportate de infecție cu 2019-nCoV continuă să crească, radiologii pot întâlni [din ce în ce mai mulți] pacienți cu această infecție”, a scris Kanne. Deși expunerea detaliată și istoricul călătoriilor sunt cele mai importante pentru diagnosticarea 2019-nCoV, ” opacitățile bilaterale de tip geam mat sau consolidarea la imagistica toracică ar trebui să îndemne radiologul să sugereze 2019-nCoV ca un posibil diagnostic.”
CT urmărește evoluția bolii în noul coronavirus
6 februarie 2020 — O investigație continuă asupra focarului de noul coronavirus (2019-nCoV) a caracterizat cele mai comune constatări CT asociate cu virusul și identificate ca markeri posibili ai progresiei bolii la câteva zile după debutul simptomelor. Constatările au fost publicate online pe 6 februarie în Radiology.
[…]
Cercetătorii din S.U.A. și China au examinat constatările imagistice și datele clinice a 51 de pacienți care au fost internați la Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai și confirmaţi prin testare ADN ca având 2019-nCoV.
Toți pacienții au fost supuși la cel puţin un examen CT și toți, cu excepția unuia, au avut ceva contact cu persoane din orașul Wuhan. Vârsta medie a pacienților a fost de 49 de ani și aproximativ jumătate au fost femei. Cele mai frecvente simptome au fost febra (96% din pacienți), tusea (47%) și oboseala (31%).
Grupul condus de Dr. Yuxin Shi, PhD, a identificat opacități de tip `geam mat` bilaterale pe scanările CT la aproape 90% dintre pacienți — de departe cea mai comună constatare imagistică — confirmând rapoarte din studii anterioare.
Pentru a fi specifici, opacitățile de tip `geam mat` au fost clasificate ca fiind pure în 77% din cazuri, asociate cu îngroşări septale interstițiale și/sau interlobulare la 75% din cazuri, și asociate cu consolidare la 59% din cazuri. În plus, opacitățile au implicat plămânii periferici la 86% dintre pacienți și plămânii posteriori la 80%. Ei au descoperit, de asemenea, că 80% din scanările CT ale pacienților au arătat bronhograme și 55% au avut o leziune de consolidare.
În general, cele mai frecvente constatări ale CT pentru 2019-nCoV au coincis cu cele mai frecvente constatări pentru alte virusuri, inclusiv pentru virusul gripei porcine din 2009 (H1N1). Caracteristica distinctivă pentru 2019-nCoV a fost că, constatările imagistice tind să apară simultan la același pacient, cu distribuție predominantă în partea posterioară și periferică a plămânilor.
Mai mult, cercetătorii au caracterizat evoluția bolii pentru 2019-nCoV prin compararea caracteristicilor CT din primele patru zile de la debutul simptomelor la cele de după a patra zi. Comparația lor a descoperit o creștere semnificativă statistic a numărului total de constatări pulmonare în timp (p = 0,02).
CT se dovedește vital pentru diagnosticul timpuriu al COVID-19
19 februarie 2020 — CT toracic a demonstrat o sensibilitate mai bună decât testarea ADN-ului la detectarea bolii coronavirus (COVID-19) la persoane cu risc ridicat la prezentarea inițială a simptomelor într-un nou studiu, publicat online la data de 19 februarie în Radiology. Constatările afirmă rolul vital al CT în diagnosticul timpuriu al stării.
[…]
Tehnica standard pentru confirmarea COVID-19 este testarea acidului nucleic cu reacție în lanț a polimerazei cu transcriere inversă (RT-PCR). Şi totuşi, rapoartele preliminare au relevat faptul că testarea inițială a ADN-ului ocazional nu a reușit să identifice COVID-19 la persoanele a căror scanare CT a indicat altfel, determinând oficialii chinezi să adauge CT pentru a confirma diagnosticul clinic al bolii.
Având în vedere această extindere a strategiei de diagnostic, cercetătorii din China și-au propus să compare exactitatea testelor CT și ADN ca fiind cele două metode principale utilizate pentru detectarea COVID-19. Ei au examinat datele a 51 de persoane care s-au prezentat la Centrul Medical Taizhou Enze cu un istoric de călătorie în Wuhan, China, sau contact cu alții din zonă și aveau febră sau simptome respiratorii acute de cauză necunoscută.
Toate persoanele au fost supuse unui examen CT și li s-a prelevat un exudat și o probă de spută pentru testarea ADN în primele trei zile de la prezentare. Acele persoane cu un test inițial RT-PCR negativ au repetat testarea aproximativ o dată pe zi până la șapte zile.
[…]
Imaginea CT toracică axială a unui bărbat în vârstă de 74 de ani, cu pneumonie COVID-19 care prezintă opacități bilaterale sub-pleurale de tip geam mat. Imagine cu amabilitatea RSNA.
Cercetătorii, conduși de Dr. Wenbin Ji de la Spitalul Taizhou Afiliat Universității Medicale din Wenzhou, a descoperit că toate, cu excepția uneia dintre scanările CT ale pacienților prezentau caracteristici CT anormale asociate cu COVID-19, cum ar fi opacități de tip geam mat periferic și sub-pleurală în lobii inferiori ai ambilor plămâni.
În schimb, testarea inițială RT-PCR a fost capabilă doar să confirme COVID-19 la 36 din 51 de pacienți. Repetarea testării ADN-ului una până la două zile ulterior a confirmat prezența bolii la majoritatea pacienților rămași, deși mai mulți pacienți au necesitat trei până la patru repetări ale testelor ADN până la șapte zile după testul inițial pentru confirmare.
Pentru a fi mai precisă, sensibilitatea diagnosticării COVID-19 la examinarea inițială a pacienților a fost de 98% cu CT toracic, comparativ cu 71% cu RT-PCR (p < 0,001).
Ji și colegii au oferit câteva explicații posibile pentru eficiența scăzută a testării ADN pentru COVID-19, inclusiv neadecvarea tehnologiei de detectare a acidului nucleic și a încărcăturii virale scăzute la anumiţi pacienți la eșantionarea clinică necorespunzătoare a ADN-ului. Indiferent de motiv, CT s-a dovedit a fi superior în detectarea timpurie a COVID-19 în rândul acestui grup de pacienţi.
“Rezultatele noastre susțin utilizarea CT toracic pentru screening pentru COVID-19 pentru pacienții cu caracteristici clinice și epidemiologice compatibile cu infecție cu COVID-19, în special când testarea RT-PCR este negativă”, au scris autorii.
___________________________________________________________________________
Radiologii disting pneumonia COVID-19 pe CT
11 martie 2020 — Boala noul coronavirus (COVID-19) este caracterizată prin constatări CT care se potrivesc cu caracteristicile altor virusuri care provoacă pneumonia. Dar radiologii din S.U.A. și China au demonstrat că sunt bine pregatiti pentru a diferenția COVID-19 din aceste alte virusuri într-un nou studiu, publicat online la data de 10 martie în Radiology.
Testarea acidului nucleic cu reacția în lanț a polimerazei cu transcriere inversă (RT-PCR) rămâne principala metodă de confirmare COVID-19, dar testul de diagnostic este limitat de prelucrarea sa îndelungată de timp și sensibilitatea scăzută pentru depistarea timpurie a bolii. Studii recente au arătat că CT toracic este mult mai sensibil decât RT-PCR la detectarea COVID-19 în stadiile sale timpurii, deși cu specificitate scăzută, ceea ce sugerează că CT are potențialul de a consolida testarea ADN.
“Această specificitate scăzută [pentru CT] poate rezulta din faptul că este dificil a distinge constatările COVID-19 de constatările altor boli pe CT toracic. … De exemplu, gripa și COVID-19 ambele demonstrează opacitate de tip `geam mat` și consolidare pe CT toracic,” a scris o echipă de cercetători condusă de dr. Harrison Bai de la Spitalul Rhode Island.
[…]
Imagini CT ale unui pacient cu pneumonie diagnosticată greșit cu COVID-19 (sus) și un pacient cu COVID-19 diagnosticat greșit cu pneumonie non-COVID-19 (jos). Toate imaginile cu amabilitatea RSNA.
În studiul curent, Bai și colegii au evaluat abilitatea radiologilor de a distinge COVID-19 de alte virusuri pe CT fără cunoașterea rezultatelor RT-PCR ale pacienților sau a informațiilor clinice.
Trei radiologi din China au examinat scanările de CT toracic la 424 pacienți cu pneumonie cauzată fie de COVID-19, fie de un virus diferit. Au demonstrat o precizie și o specificitate relativ ridicate și sensibilitate moderată pentru detectarea COVID-19. Cercetătorii ulterior au selectat un subset aleatoriu de 58 de cazuri potrivite de vârstă pentru examinare de către cei trei radiologi din China și patru radiologi suplimentari din S.U.A.
În medie, radiologii s-au dovedit capabili să distingă COVID-19 de alte pneumonii virale comune pe CT toracic cu o acurateţe de 82,1%, o specificitate de 83,7% și o sensibilitate de 80,4%.
În ciuda pregătirii minime specifice diagnosticării COVID-19, radiologii au arătat că erau capabili să distingă COVID-19 de altă etiologie a pneumoniei pe CT toracic cu specificitate ridicată, au remarcat autorii.
“Acest lucru sugerează că există potențial, în cazul în care diagnosticul diferențial este între COVID-19 și pneumonia non-COVID-19, un diagnostic negativ de COVID-19 de către radiologi pe CT toracic poate fi suficient de bun pentru a exclude pacienții care au boala cu certitudine destul de bună “, au scris ei.
Cercetătorii au enumerat, de asemenea, câteva modele de CT care au fost mult mai comune la pacienții cu COVID-19 decât la cei fără boală: opacitatea de tip`geam mat`, distribuția periferică, îngroșarea vasculară, opacitatea reticulară fină și semnul halo invers.
Constatări CT pentru COVID-19 vs. pneumonie non-COVID-19 | ||
Non-COVID-19 | COVID-19 | |
Opacitate de tip geam mat | 68% | 91% |
Distribuție periferică | 57% | 80% |
Îngroşare vasculară | 22% | 59% |
Opacitate reticulară fină | 22% | 56% |
Semnul halo invers | 1% | 5% |
Diferențele au fost semnificative statistic (p < 0,001).
„Este recomandat ca persoanele cu semne de pneumonie la CT toracic să fie puse în carantină în timp ce testarea RT-PCR este efectuată împreună cu o evaluare medicală amănunțită, inclusiv istoric de călătorii și contacte cu boala pentru a face un diagnostic precis de COVID-19 și pentru a preveni răspândirea bolii “, au concluzionat autorii.
___________________________________________________________________________
CT prezintă modul în care anomaliile COVID-19 se modifică în timp
De Abraham Kim, AuntMinnie.com
20 martie 2020 — scanările CT au relevat evoluția rapidă a anomaliilor la pacienții cu COVID-19, de obicei cu vârful în ziua 10 de la debutul simptomelor, într-un nou studiu publicat pe 19 martie în Radiology. Persistența anomaliilor CT până la stadiile finale ale bolii subliniază nevoia de a monitoriza bine pacienții după externare.
[…]
Cercetătorii din China au examinat datele clinice și imagistice a 90 de pacienți cu pneumonie COVID-19 care au fost spitalizați și au fost supuşi mai multor examene CT pe parcursul a câteva săptămâni.
Pacienții au avut diagnosticul confirmat de cel puțin un test pozitiv de reacție în lanț a polimerazei cu transcriere inversă (RT-PCR) și de o scanare CT care prezintă anomalii pulmonare.
Pentru acest grup de pacienți, cercetătorii au descoperit că rezultatele CT au urmat un model specific de la debutul simptomelor până la externarea pacientului. Două grupuri separate de radiologi cu ani variați de experiență în cititul scanărilor CT, au cuantificat datele și au raportat următoarele:
- Zilele 0 – 5: Anomaliile CT au evoluat rapid după debutul simptomelor. Constatarea predominantă a CT a fost opacitatea de tip `geam mat` la 62% dintre pacienți, urmată de consolidare. Împreună, aceste două anomalii au constituit aproximativ 85% din totalul constatărilor în această perioadă. Distribuția anomaliilor plămânului a fost bilaterală la 85% dintre pacienți și deseori sub-pleurală.
- Radiologii au folosit, de asemenea, o tehnică de notare CT pentru a calcula numărul median de zone pulmonare afectate (cinci dintr-un total de șase, sau trei per plămân) și implicarea plămânului, care a trecut peste 25%.
- Zilele 6 – 11: Anomaliile CT și implicarea scorurilor au atins vârful pentru majoritatea pacienților în ziua 10. Opacitatea de tip `geam mat` a rămas cea mai prevalentă constatare la 59%, cu o creștere marcată a proporției subtipului de opacitate pură tip `geam mat` .
- Un model mixt (de ex., o combinație de opacitate de tip `geam mat`, consolidare și opacitate reticulară cu denaturarea arhitecturală) au apărut în acest moment al evoluției bolii la aproximativ 17% din pacienți. O persoană a continuat să nu prezinte anomalii ale CT până în ziua 11.
- Zilele 12 – 17: Severitatea anomaliilor a persistat în cea mai mare parte în toată această perioadă, fără nici o modificare substanțială a scorurilor CT sau a numărului zonelor pulmonare implicate. Începând cu ziua 12, modelul mixt a devenit cea de-a doua constatare proeminentă — care apare la 38% dintre pacienți — cu opacitatea de tip `geam mat` scăzând la 45%.
- Zilele 18 – 24: Aproximativ 94% din scanările CT finale ale pacienților au continuat să arate dovezi ale anomaliilor plămânului ușoare până la substanțiale. Un model reticular a apărut, de asemenea, la aproximativ 3% din pacienţi.
În plus, cercetătorii au constatat o creștere în prezenţa opacităţii de tip `geam mat` în această etapă târzie (61% din pacienți). Cu toate acestea, cei mai mult pacienți au fost externaţi în ziua 24, după două teste RT-PCR negative consecutive.
[…]
Imagine CT de la un examen efectuat în ziua a 15-a de boală la o femeie în vârstă de 35 ani cu COVID-19. Imaginea arată opacitatea de tip `geam mat` cu un model mixt și consolidarea perilobulară sugerează posibila organizare a pneumoniei. Pacienta a fost externată doua zile mai târziu. Imagine cu amabilitatea RSNA.
În general, anomaliile CT și implicarea plămânilor au evoluat rapid după debutul simptomelor și au atins vârful la aproximativ șase până la 11 zile mai târziu, urmate de o persistență a nivelurilor ridicate de anomalii pulmonare.
Sensibilitatea CT pentru COVID-19 a fost de 84% în primele cinci zile de boală și 99% din zilele șase până la 11.
“Modificările temporale ale diverselor manifestări CT au urmat un model specific, care ar putea indica progresia și recuperarea bolii”, au scris co-autorii Yuhui Wang, PhD, și Dr. Chengjun Dong de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Huazhong și colegii.
Studiile anterioare au arătat, de asemenea, că unii pacienți cu COVID-19 pot încă să fie pozitivi pentru testul SARS-CoV-2 până la 13 zile după externarea cu rezultate ADN negative, continuă aceştia.
“Astfel, monitorizarea pacienților ar putea fi în continuare necesară” au scris autorii. Sursa: De Abraham Kim, AuntMinnie.com – Tradus din engleza
SCANEXPERT – CENTRU DE IMAGISTICA MEDICALA
www.scanexpert.ro
PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF BRAȘOV
Programări prin telefon:
Tel.:+40 368 005 145
Mob.:+40 774 433 429
PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF ROMAN
Programări prin telefon:
Tel.:+40 333 110 668
Mob.:+40 755 489 835
PROGRAMĂRI COMPUTER TOMOGRAF PASCANI
Programări prin telefon:
Tel.:+40 332 803 578
Mob.:+40 723 329 002
2 Comments
FACALET MIHAI ADRIAN
BUNA ZIUA ! AM RECOMANDARE DE LA MEDICUL SPECIALIST PENTRU CT TORACE ABDOMEN PELVIS CU SUBSTANTA DE CONTRAST CA MONITORIZARE DE TRATAMENT. SE DECONTEAZA SI CE ACTE SUNT NECESARE .? VA MULTUMESC !
Computer tomograf si Rezonanta Magnetica Nucleara Scanexpert
Bună ziua. Vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumat în acest sens. Vă mulțumim. * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429