• 20 DEC. 16
  • 17
  METODE MODERNE DE INVESTIGARE A COLONULUI

  METODE MODERNE DE INVESTIGARE A COLONULUI

  COLONOSCOPIA VIRTUALA

  In prezent, in intreaga lume, printre ambele sexe, cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente neoplazii. S-a calculat ca fiecare individ prezinta un risc de 6%-8% de a face cancer de colon pe parcursul vietii. Anual, in lume, sunt depistate un million de noi cazuri si se inregistreaza 500.000 de decese din aceasta cauza. Trist, deoarece cancerul de colon este perfect tratabil daca este descoperit in stadii incipiente.

  Un studiu realizat in Germania analizand cazuistica din ultimii 10 ani indica faptul ca folosirea sistematica a colonoscopiei a redus cu 77% riscul aparitiei cancerului colo-rectal.

  De ce să fac colonoscopie?

  În ţările dezvoltate, populaţia cu vârstă >40-50 ani efectuează regulat această investigaţie (la intervale de 1-5 ani), de foarte multe ori chiar din proprie iniţiativă, deoarece colonoscopia permite depistarea cancerului în stadiu precoce, atunci când este posibil tratamentul eficace şi chiar vindecarea.

  La cine este indicată investigaţia?

  Explorarea este indicată mai ales la cei care prezintă anemie, constipaţie sau diaree recent instalată, la rudele bolnavilor descoperiţi cu cancer sau polipi ai intestinului gros, la bolnavii de sau cei cu polipi colonici, la pacientii cu diverticuloza si colon iritabil.

  Cum mă pregătesc?

  Investigatia  necesita pregatirea colonului colonul printr-un regim alimentar si prin administrarea de purgative, conform indicatiilor medicale

  Colonoscopia virtuala

  Colonoscopia virtuala sau colonografia CT reprezinta metoda de investigare prin computer tomografie a colonului si reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale interiorului intestinului gros (colon). Aceasta este o metoda minim invaziva, ce nu necesita anestezie si consta in insuflarea cu aer a colonului printr-o canula transrectala de mici dimensiuni.

  Scopul investigatiei

  screening-ul cancerului de colon sau polipilor colonului
  -descoperire si monitorizarea cresterii in dimensiuni a polipilor
  -screening-ul recurentelor cancerului de colon la persoanele tratate chirurgical pentru aceasta afectiune ; Urmarirea postoperatorie a colonului.

  -evaluarea rezultatelor anormale ale altor investigatii de la nivelul colonului, cum ar fi irigografia
  -poate inlocui colonoscopul obisnuit, in cazurile in care, din anumite motive (de exemplu o tumora care blocheaza colonul) nu se poate depasi obstacolul cu instrumentul obisnuit.

  – se indica la pacientii varstnici care au multiple afectiuni asociate ( cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, etc) la care este contraindicata anestezia.
  Colonoscopia virtuala versus colonoscopia obisnuita

  Avantaje

  – este mai putin invaziva
  – dureaza mai putin timp
  – foloseste un tub subtire si scurt care se introduce in rect fata de tubul lung care se introduce in rect si avanseaza in sus, in colon
  – nu necesita sedarea pacientului, astfel incat dupa efectuarea colonoscopiei virtuale, pacientul poate pleca acasa si efectua activitatile obisnuite.

  – De asemenea, aceasta investigatie aduce concomitent informatii suplimentare in ceea ce priveste leziunile extracolonice ale organelor abdomino-pelvine.

  Dezavantaje

  – necesita oprirea respiratiei pentru perioade scurte de timp, in care scanerul tomografiei computerizate (CT) preia imagini de la nivelul colonului. CT se face in 2 pozitii: in decubit dorsal (pe spate) si in decubit ventral (pe burta)
  – se realizeaza in departamentul de radiologie si implica un grad mic de iradiere
  – in cazul depistarii unui polip este necesara confirmarea prin colonoscopie obisnuita.

  – nu se efectueaza pacientilor cu “anus contra naturii”.

   

  De ce trebuie luata in consideratie colonoscopia virtuala?

  In cazul persoanelor cu un risc mediu pentru cancerul de colon, colonoscopia virtuala poate fi investigatia adecvata. Colonoscopia virtuala necesita aceeasi pregatire ca si o colonoscopie obisnuita. In cazul unor anormalitati depistate este nevoie de colonoscopia obisnuita pentru obtinerea de biopsii. Deoarece colonul este pregatit se poate face in aceeasi zi si colonoscopia obisnuita.

  Colonoscopia virtuală și alte investigații de rutină (tomografie computerizată – craniu, gât, torace, abdomen sau pelvis) sau speciale : Coronarografie CT, Angiografie CT a tuturor segmentelor corpului, Flebografie CT, Uro CT, Bronhoscopie virtuala CT, Evaluarea nodulilor pulmonari pot fi realizate în Brașov la :

  CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ SCAN EXPERT.

  Strada Școlii, nr. 8 (incinta Spitalului Clinicco)

  Telefon: 0368.005.145;     0774.433.429

  office-bv@scanexpert.ro

  www.scanexpert.ro

  Leave a reply →
 • Posted by Janca Mariana on 17 iunie 2017, 17:30

  M-ar interesa la ce pret se ridica aceasta investigatie??? Va multumesc..

  Reply →
  • Posted by alex on 17 iunie 2017, 18:08
   in reply to Janca Mariana

   Buna seara! Costul unei astfel de investigatii este de 500 lei. Va multumim si noi.

   Reply →
   • Posted by Dorina Cristescu on 18 iunie 2017, 13:34
    in reply to alex

    Unde va pot gasi? Ce pregătire se face pt o astfel de investigație? Concret: ce medicamente se administrează pt curățirea perfecta a colonului? Daca se observa polipi pe colon, se pot rezeca imediat?

    Reply →
 • Posted by unic on 26 iulie 2017, 20:08

  Buna seara
  Va rog sa-mi trimiteti si mie detaliile
  ( lista)pentru pregatirea in vederea colonoscopiei virtuale.
  Deasemeni , ma intereseaza daca pot sa fac in aceiasi zi si un RMN pentru inima si cat costa.
  Va multumesc

  Reply →
  • Posted by Scanexpert on 27 iulie 2017, 6:58
   in reply to unic

   Buna ziua ! Vă rog să ne lăsați un numar de telefon si o adresa de e-mail. Va multumim.

   Reply →
 • Posted by Drinceanu Dumitru on 23 octombrie 2017, 19:54

  Buna ziua! Mama mea, care are 82 de ani nefiind anesteziata, nu i s-a putut face colonoscopia obisnuita. Se recomanda patrunderea prin intestinul subtire sau alta metoda? Cea virtuala nu ar intampina aceeasi opreliste? Multumesc mult!

  Reply →
 • Posted by ELENA on 27 noiembrie 2017, 9:03

  Buna ziua, ma intereseaza daca eu pot face colonoscopie virtuala la dvs.,si cum pot beneficia de aceasta investigatie, deoarece eu am multiple aderente in abdomen in urma operatiei de apendicita efectuata in urma cu multi ani. Va multimesc!

  Reply →
 • Posted by voicu Ana maria on 25 februarie 2018, 15:54

  Bună ziua,as dorii sa îmi fac și eu niște investigații mai amănunțite, Am probleme cu colicistul,mi s a spus ca este leneș ,și sa țin regim,țin regim dar am ajuns sa mă simt rau și așa. Vreau sa îmi fac un Rmn și colonoscopie virtuala,cât costa ,fără bilet de trimitere,nu mai vreau la dr care mă ignora.Multumesc frumos.

  Reply →

Leave a reply

Cancel reply