fbpx
Skip to content Skip to footer

METODE MODERNE DE INVESTIGARE A COLONULUI

COLONOSCOPIA VIRTUALA

In prezent, in intreaga lume, printre ambele sexe, cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente neoplazii. S-a calculat ca fiecare individ prezinta un risc de 6%-8% de a face cancer de colon pe parcursul vietii. Anual, in lume, sunt depistate un million de noi cazuri si se inregistreaza 500.000 de decese din aceasta cauza. Trist, deoarece cancerul de colon este perfect tratabil daca este descoperit in stadii incipiente.

Un studiu realizat in Germania analizand cazuistica din ultimii 10 ani indica faptul ca folosirea sistematica a colonoscopiei a redus cu 77% riscul aparitiei cancerului colo-rectal.

De ce să fac colonoscopie?

În ţările dezvoltate, populaţia cu vârstă >40-50 ani efectuează regulat această investigaţie (la intervale de 1-5 ani), de foarte multe ori chiar din proprie iniţiativă, deoarece colonoscopia permite depistarea cancerului în stadiu precoce, atunci când este posibil tratamentul eficace şi chiar vindecarea.

La cine este indicată investigaţia?

Explorarea este indicată mai ales la cei care prezintă anemie, constipaţie sau diaree recent instalată, la rudele bolnavilor descoperiţi cu cancer sau polipi ai intestinului gros, la bolnavii de sau cei cu polipi colonici, la pacientii cu diverticuloza si colon iritabil.

Cum mă pregătesc?

Investigatia  necesita pregatirea colonului colonul printr-un regim alimentar si prin administrarea de purgative, conform indicatiilor medicale

Colonoscopia virtuala

Colonoscopia virtuala sau colonografia CT reprezinta metoda de investigare prin computer tomografie a colonului si reda imagini bi- sau tri-dimensionale ale interiorului intestinului gros (colon). Aceasta este o metoda minim invaziva, ce nu necesita anestezie si consta in insuflarea cu aer a colonului printr-o canula transrectala de mici dimensiuni.

Scopul investigatiei

screening-ul cancerului de colon sau polipilor colonului
-descoperire si monitorizarea cresterii in dimensiuni a polipilor
-screening-ul recurentelor cancerului de colon la persoanele tratate chirurgical pentru aceasta afectiune ; Urmarirea postoperatorie a colonului.

-evaluarea rezultatelor anormale ale altor investigatii de la nivelul colonului, cum ar fi irigografia
-poate inlocui colonoscopul obisnuit, in cazurile in care, din anumite motive (de exemplu o tumora care blocheaza colonul) nu se poate depasi obstacolul cu instrumentul obisnuit.

– se indica la pacientii varstnici care au multiple afectiuni asociate ( cardiopatie ischemica, tulburari de ritm, etc) la care este contraindicata anestezia.
Colonoscopia virtuala versus colonoscopia obisnuita

Avantaje

– este mai putin invaziva
– dureaza mai putin timp
– foloseste un tub subtire si scurt care se introduce in rect fata de tubul lung care se introduce in rect si avanseaza in sus, in colon
– nu necesita sedarea pacientului, astfel incat dupa efectuarea colonoscopiei virtuale, pacientul poate pleca acasa si efectua activitatile obisnuite.

– De asemenea, aceasta investigatie aduce concomitent informatii suplimentare in ceea ce priveste leziunile extracolonice ale organelor abdomino-pelvine.

Dezavantaje

– necesita oprirea respiratiei pentru perioade scurte de timp, in care scanerul tomografiei computerizate (CT) preia imagini de la nivelul colonului. CT se face in 2 pozitii: in decubit dorsal (pe spate) si in decubit ventral (pe burta)
– se realizeaza in departamentul de radiologie si implica un grad mic de iradiere
– in cazul depistarii unui polip este necesara confirmarea prin colonoscopie obisnuita.

– nu se efectueaza pacientilor cu “anus contra naturii”.

 

De ce trebuie luata in consideratie colonoscopia virtuala?

In cazul persoanelor cu un risc mediu pentru cancerul de colon, colonoscopia virtuala poate fi investigatia adecvata. Colonoscopia virtuala necesita aceeasi pregatire ca si o colonoscopie obisnuita. In cazul unor anormalitati depistate este nevoie de colonoscopia obisnuita pentru obtinerea de biopsii. Deoarece colonul este pregatit se poate face in aceeasi zi si colonoscopia obisnuita.

Colonoscopia virtuală și alte investigații de rutină (tomografie computerizată – craniu, gât, torace, abdomen sau pelvis) sau speciale : Coronarografie CT, Angiografie CT a tuturor segmentelor corpului, Flebografie CT, Uro CT, Bronhoscopie virtuala CT, Evaluarea nodulilor pulmonari pot fi realizate în Brașov la :

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ SCAN EXPERT.

Strada Școlii, nr. 8 (incinta Spitalului Clinicco)

Telefon: 0368.005.145;     0774.433.429

office-bv@scanexpert.ro

www.scanexpert.ro

31 Comments

 • Rebeca
  Posted 10 noiembrie 2018 at 17:18

  Va gas in doar in Brasov?

 • Rebeca
  Posted 10 noiembrie 2018 at 17:19

  *gasim, cer scuze.
  Multumesc anticipat.

 • elena
  Posted 19 noiembrie 2018 at 15:45

  ce investigatii se pot face la colon in contextul in care pacientul este operat pe abdomen si are si plasa in urma unei eventratii?

 • Marius
  Posted 23 octombrie 2019 at 6:28

  Buna ziua, ce pret aveti la colonscopia virtuala?
  Multumesc.

 • Doina Caldare
  Posted 11 noiembrie 2019 at 10:40

  Bună ziua,pot sa va întreb cît costă o colonoscopie 3D?

 • Marius Nicula
  Posted 27 decembrie 2019 at 16:53

  Buna ziua, Pentru colonoscopie virtuala cam cu cat timp inainte se face programarea? Substantele pentru pregatire si cea de contrast de unde se cumpara? Interpretarea se face de catre Dvs pe loc? Cu stima, Marius

  • Bună ziua. Substanțele necesare efectuării acestei investigații nu trebuie achiziționate de către pacient, acestea intră în costul investigației. Interpretarea se face de către un medic al nostru și intră în posesia dumneavoastră odată cu rezultatul în termen de 24-72 de ore (durata diferă în funcție de complexitatea cazului) de la data efectuării investigației. Pentru informații privind programările vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumat în toți pașii. Vă mulțumim.
   * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

 • Mihaescu Costel
  Posted 5 ianuarie 2020 at 19:25

  Cât costa investigativă de colon fără substanța ca sunt alergic

  • Bună ziua. Investigația de tip colonoscopie virtuală CT se realizează doar cu substanță de contrast. Pentru mai multe informații ne puteți contacta la unul din numerele de telefon de mai jos. Vă mulțumim.
   * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

 • Corina Tomus
  Posted 26 februarie 2020 at 19:53

  Mama are 87 àni si i s-a recomandat colonoscopie dar suntem din Deva. Cum ne puteti àjuta sa facem si pregatirea pt colonoscopie la clinica dv ?

  • Bună ziua. Cel mai apropiat centru Scanexpert se află în orașul Brașov. Vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumată în acest sens. Vă mulțumim.* SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

 • Potrivitu Marcela
  Posted 28 mai 2020 at 8:56

  Bună ziua,
  Doresc să fac o colonoscopie virtuală în clinica dumneavoastră. Vă rog să-mi spuneți cât costă
  cât durează programarea și dacă lucrați cu Casa de asigurări București.
  Mulțumesc

  • Bună ziua. Investigația de tip colonoscopie virtuală CT costă 550 lei în cadrul centrului nostru Scanexpert Brașov. Din păcate, la momentul acesta nu avem contract cu Casa de Asigurări a Municipiului București. Pentru programare și mai multe informații în acest sens vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumată în toți pașii. Vă mulțumim.
   * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

 • Viorica Dascalescu
  Posted 1 iulie 2020 at 10:42

  Spuneți în Botosani colonscopie virtuale se poate face la o persoană în vîrstă, cea obişnuită nun a putut -o supporta, fiind operat de tumore la colon având estirpat 30 cm mulțumesc frumos

 • Florin Tudor
  Posted 17 octombrie 2020 at 22:05

  Buna ziua.Cum pot programa o colonoscopie virtuala?

 • Mihaela
  Posted 4 februarie 2021 at 15:17

  Bună ziua, colonoscopie virtuala se face la recomandarea medicului specialist sau și a medicului de familie. Cat costa investigația, cum se face programarea(telefonic) și unde va găsim în Brașov? Va mulțumesc.

  • Bună ziua, colonoscopia virtuală se efectuează la recomandarea medicului specialist. Această investigație costă 500 lei la centrul Scanexpert Brașov. Centrul nostru este situat pe str. Școlii nr. 8, în incinta Spitalului de Cardiologie CLINICCO. Pentru programare vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centru și veți fi îndrumată în toți pașii. Vă mulțumim. * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

 • Pricope Alina
  Posted 12 mai 2021 at 18:33

  Buna ziua,la centru scanexpert din Roman se face colonoscopie virtuala CT,sau doar la Brasov?

 • Oltean
  Posted 6 aprilie 2022 at 12:50

  Buna ziua!
  As dori să știu cât costă o colonoscopie virtuala ?
  Va mulțumesc!

Leave a comment

0.0/5