fbpx
Skip to content Skip to footer

METODE MODERNE DE INVESTIGARE A INIMII CORONAROGRAFIA CT

Daca in trecut afectiunile cardiace erau asociate cu inaintarea in varsta, in prezent bolile de inima lovesc puternic si in populatia tanara.

Viata alerta si haotica, lipsa orelor necesare de odihna, alimentatia nesanatoasa si acordarea unei atentii scazute investigatiilor medicale explica numarul tot mai mare de tineri care sufera de boli cardiace sau sunt predispusi catre astfel de probleme de sanatate.

Bolile cardio-vasculare reprezintă prima cauză de morbiditate şi mortalitate în ţările dezvoltate. Un diagnostic precoce a condus la dezvoltarea  tehnicilor de examinare imagistică,  punându-se accent în ultima perioadă pe examinarea Computer Tomografică cardiacă.

 

CORONAROGRAFIA CT NEINVAZIVA

Coronarografia CT este o metoda ieftina, rapida, non invaziva, care care pune în evidenţă arterele coronare si care nu necesita spitalizare

CUI II ESTE INDICATA

Angiocoronarografia CT este indicată la pacienţi asimptomatici cu risc mic si  mediu cardio-vascular,  la pacienţi cu simptome atipice sau cu test de efort neconcludent, barbatilor si femeilor cu varsta peste 40 ani,  persoanelor cu antecedente familiale de boli coronariene, fumatorilor, persoanelor cu diabet zaharat, persoanelor hipertensive sau  sedentare.

Ca orice metodă de investigaţie are contraindicaţii şi limite: frecvenţa cardiacă neregulata ( extrasistole ventriculare si atriale frecvente), fibrilaţia atrială, sarcina, calcificările parietale masive (scor de calciu mai mare de 1000),  alergie la substanța de contrast iodată,  insuficienta renala cronica si hipertiroidism.

CUM MA PREGATESC?

In ziua  examinarii sunt contraindicate cafeaua, băuturile care conţin cofeină, ceaiul negru şi sucurile energizante. Pacientul nu trebuie să manânce cu 4 ore înainte de examinare. Anamneza pacientului este de asemenea importantă, prezenţa stenturilor sau a grafturilor implicând alegerea protocolului de examinare.

SCOPUL INVESTIGATIEI

-Evaluarea calcificarilor coronariene (scorul de calciu Agatston), decelarea prezentei calcificarilor valvulare. Acesta este un marker indirect de încărcare aterosclerotică a arterelor coronare, calcificările coronariene fiind un semn precoce de boală coronariană (scorul de calciu având valoare diagnostică înaintea apariţiei primelor semne sau simptome de ischemie miocardică). Nu necesita substanta de contrast.

– Evaluarea arterelor coronare si cuantificarea stenozelor

– Evaluarea by-pass-urilor

– Evaluarea stent-urilor

– Vizualizarea peretilor vasculari si a modificarilor suferite de acestia in procesul patologic de remodelaj pozitiv care presupune prezenta placii de aterom fara ca aceasta sa exercite un efect de diminuare a lumenului, dar cu potential evolutiv imprevizibil

– Studiul placilor ateromatoase.

– Evaluarea functiei ventricului stang: fractia de ejectie, volumul telesistolic, volumul telediastolic, kinetica septului interventricular si a peretilor ventriculului

– Evidentierea pozitionarii sondelor de pacemaker, reconstructii cinematice pentru studierea kineticii peretilor ventriculari (utila in cazul anevrismelor de perete ventricular)

– Investigarea bolilor cardiace congenitale, a formatiunilor cardiace si a bolilor valvulare

– Evaluarea morfologica a unui organ cu anatomie complexa

– Evaluarea circulatiei pulmonare si sistemice

 

Coronarografia CT și alte investigații de rutină (tomografie computerizată – craniu, gât, torace, abdomen sau pelvis) sau speciale :, Angiografie CT a tuturor segmentelor corpului, Flebografie CT, Colonoscopia virtuala, Uro CT, Entero CT, Bronhoscopie virtuala CT, Evaluarea nodulilor pulmonari pot fi realizate în Brașov la :

CENTRUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ SCAN EXPERT.

Strada Școlii, nr. 8 (incinta Spitalului Clinicco)

Telefon: 0368.005.145;     0774.433.429

office-bv@scanexpert.ro

www.scanexpert.ro

6 Comments

 • Camelia Radu
  Posted 12 martie 2019 at 9:37

  Buna ziua!

  Trebuie sa fac o plastie de valva mitrala iar printre investigatiile preoperatorii prescrise este si coronarografia. As dori sa stiu daca este indicat sa fac o coronarografie CT si cat ar costa.
  Multumesc.

 • Suciu Teodor
  Posted 12 noiembrie 2019 at 16:47

  Pentru o angiografie ct cum procedez si pret va rog

 • vasilescu eugenia
  Posted 3 septembrie 2020 at 12:45

  Buna ziua am recomandare pt angio ct coronarian dar am si ceva alergii (la iod nu stiu dar reactionez pozitiv la betadine si tinctura de iod) Diagnostic Brd complet+bloc bifascicular anterosuperior,TPSV iterativ si insuficienta mitrala usoara degenerativa Credeti ca as putea veni programat la BV pt angio CT

  • Bună ziua. Pentru programare și mai multe informații vă rugăm să luați legătura cu colegii de la centrul nostru Scanexpert Brașov și vă vor îndruma în toți pașii. Vă mulțumim. * SCAN EXPERT Brașov CT (computer tomograf): +40 368 005 145, +40 774 433 429

Leave a comment

0.0/5